Hoezo oud?

Berend is 59 jaar en beschikt alleen over een boekhouddiploma. Berend is altijd meegegroeid bij het bedrijf waar hij al 35 jaar werkt. Van het prille begin tot het bedrijf van nu met veel vestigingen een internetwinkel en enige honderden personeelsleden. Berend is daar financieel medewerker. Nou ja, was. Want na 35 jaar heeft het bedrijf Berend niet meer nodig. Het bedrijf wil verhuizen en Berend wil blijven wonen waar hij nu woont.

In de kranten lees je dat de arbeidsmarkt voor ouderen moeilijk, zo niet hopeloos is. Berend leest ook kranten. Als we elkaar voor het eerst zien is hij boos en ook terughoudend daar waar het gaat om zijn kansen. Hij heeft een ‘laag zelfbeeld’: Wie zit er nou op mij te wachten.

We doen een paar oefeningen om dat zelfbeeld wat op te krikken. Berend was administrateur maar daarnaast ook actief in de ontwikkeling van de ICT, hij weet alles van belastingheffingen en accijnzen, van handel drijven met het buitenland, strategische bewegingen in zijn marktgebied, en wat al niet. Samen bedenken we dat grote bedrijven doctorandussen zullen zoeken. Maar waarom zou een klein bedrijf dat nog volop aan het ontwikkelen is níet op hem zitten te wachten? Hij heeft bewézen dat hij problemen op veelsoortig gebied kan oplossen, iets wat je met jonge doctorandussen nog maar moet afwachten.

Tegen mijn advies in gaat Berend heftig aan het solliciteren. In de maanden dat ik hem begeleidde verzond hij zeker 50 brieven. Drie daarvan leverden hem een gesprek op. Maar de 47 zeperds bevestigden toch vooral het beeld dat niemand op hem zit te wachten. Met enig duwen en trekken lijkt hij bereid zijn netwerk in te schakelen hoewel hij meent nauwelijks een netwerk te hebben. Maar iedereen die heeft gewerkt hééft een netwerk. ‘Vertel daar wat je kunt en vraag advies’ raad ik hem aan. Kennen mensen in jouw netwerk zo’n klein bedrijfje dat behoefte heeft aan een alleskunner, een Manus van alles op bedrijfskundig gebied?

Hij komt in contact met een ICT-bedrijfje dat nu zelfstandig is maar ooit opereerde onder de vlag van zijn oude werkgever. Er is nog wel een sollicitatieprocedure want er is nog een andere kandidaat. Maar vanaf het begin lijkt Berend de beste kansen te hebben: Ze kennen hem nog, wéten wat hij voor zijn vorige baas heeft kunnen betekenen en kennen zijn ietwat ‘ouderwets arbeidsethos’ dat neerkomt op loyaal aan de zaak en keihard werken voor gezamenlijke doel. Het lukt. Gelukkig voor Berend. Hij start in een baan waar hij niet alleen verder mee kan groeien met de ontwikkeling in het bedrijf, het bedrijf kiest ook bewust voor Berend als mens. Een ‘pay-off’ voor de vriendelijke loyale collega die hij destijds was. Te oud? Laat je niks aanpraten, maar wordt creatief en vind de weg naar de arbeidsmarkt die bij jóu past. We helpen je graag de weg te zoeken en het doel te vinden.

>> Dat het in dienst nemen van een oudere werknemer voordelen heeft, lees je in ons blog6 voordelen voor werkgevers om een 55 plusser in dienst te nemen.

Auteur: Herman Leusman

Neem vrijblijvend contact op

Terug naar blog overzicht

Download de gratis brochure Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Lees er meer over in onze gratis brochure of bel voor een vrijblijvende intake.