Personeelsverloop

“Als het werk niet meer leuk is dán vertrek ik meteen”. Hoe vaak heb ik deze kreet niet gehoord op verjaardagen en partijtjes? Toch gebeurt het regelmatig dat ik dezelfde meneer of mevrouw twee jaar later dezelfde kreet hoor slaken. Met een zucht. Het werk of de werkomstandigheden voldoen allang niet meer. Maar er is nog steeds geen verandering. “Hoe gaat het met je werk”? “Oh, wel leuk”… 

Laag personeelsverloop: voordeel of nadeel?

Nederland heeft een laag personeelsverloop onder vaste medewerkers. Dat wordt vaak gepresenteerd als een voordeel. Het betekent immers trouw, loyaliteit en betrokkenheid van de medewerker. Toch? En voor de werkgever is het de mogelijkheid om personeelsinvesteringen, zoals opleidingen entrainingen, terug te verdienen. Maar een laag personeelsverloop kan ook een nadeel zijn. Wie zit er te wachten op iemand die doorgaat met als enig overgebleven belang het maandelijks aanvullen van zijn banksaldo? Zou het kunnen zijn dat hier een verband ligt met de enorme stijging van het ziekteverzuim met psychische oorzaken? De laatste vijf jaar verdubbelde het verzuim in deze categorie. En dat is maar het topje van de ijsberg. Veel onvrede leidt immers niet tot ziekte-klachten.
Hoewel er een belang lijkt om van baan te veranderen, wordt die mogelijkheid door veel medewerkers kennelijk als ‘momenteel onhaalbaar’ terzijde geschoven. Corona geeft een extra impuls aan de onzekerheid. Wie nu een vaste baan heeft is een geluksvogel. Daarbij komt dat van baan veranderen in deze tijd vaak betekent: opnieuw starten met een tijdelijk- of flexcontract. Wie zit daar in deze omstandigheden op te wachten?

Ontslag bij vast contract! Wat nu?

Mentale fitheid verliezen

Risico’s van personeelsverloop

Wat betekent dat voor jouw bedrijf als jij hieraan verder geen aandacht besteedt? Een deel van jouw personeel, gekoesterd door een vast dienstverband, zal zijn mentale fitheid verliezen. Loyaliteit is dan verworden tot angst voor het onbekende. Weg zijn de sprankelende presentaties, de originele gedachten, spontaniteit en betrokkenheid. Daarvoor in de plaats komen risicomijdend gedrag (‘mij kunnen ze niks maken’) en behoedzaamheid. En natuurlijk het risico voor (langdurig) ziekteverzuim. Wat voor indruk maken zulke medewerkers in het klantencontact? Wat voor beeld zetten zij neer van jouw bedrijf? Waar blijven de innovaties en vernieuwingen waarmee jij de concurrentie voorblijft? Hoe zit het aanpassingsvermogen aan veranderde marktomstandigheden? En wat doet het met die enthousiaste nieuwe medewerker die jij vorige maand in dienst nam, die stuit op massieve weerstanden? Kan die wel de veranderingen in gang zetten of past hij zich aan? 

Personeelsverloop verminderen

Toen ik nog werkte als hoofd P&O geloofde ik heilig in het nut en de werking van personeelsinstrumenten als management development, interne mobiliteit en – leertrajecten. En ik zie dat belang nog steeds. Door jarenlange ervaring met outplacement weet ik nu dat mentale fitheid en energie, óók via de externe arbeidsmarkt gerealiseerd kan worden: outplacement of loopbaanbegeleiding kan zorgen voor een hernieuwde boost van die fitheid. In het eigen werk of bij een externe partij.

Ontdek hier welk beroep bij jou past.

Ik geniet nog steeds van mijn werk: zoeken naar het diepste verlangen van mensen en samen wegen vinden om die wensen te verwezenlijken. Personele mobiliteit geeft ruimte aan werkgevers en (nieuw) perspectief voor medewerkers.

Neem vrijblijvend contact op

Terug naar blog overzicht

Download de gratis brochure Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees er meer over in onze gratis brochure of bel voor een vrijblijvende intake.