Deze week in de rubriek ‘coaches aan het woord’ geeft coach Cécile de Graaf een inkijkje in haar eigen loopbaanontwikkeling en vertelt ze hoe zij in het coachvak is gerold. Net als veel van de kandidaten die wij begeleiden, werd ook Cécile geconfronteerd met het afscheid nemen van een baan vanwege boventalligheid. Door regie te nemen over je eigen loopbaan, laat Cécile kandidaten zien dat je ondanks een sprong in het diepe, goed op je pootjes terecht kan komen. Dat zij daar zelf een mooi voorbeeld van is, lees je hieronder.
Enschede
Enkele jaren geleden kreeg ik de vraag of ik als loopbaan- en outplacementadviseur zou willen werken voor CareerAdvisor. Dit voelde voor mij meteen vertrouwd, omdat het hoofdkantoor in Enschede staat. En in Enschede heb ik ook als student gewoond en de studie Personeel & Organisatie gedaan bij het huidige Saxion.
Personeelsadviseur in de gezondheidszorg
Meteen na mijn studie ben ik in de gezondheidszorg gaan werken als personeelsadviseur. Samen met enkele collega’s was ik verantwoordelijk voor de in-, door- en uitstroom van verplegend, verzorgend en (para-)medisch personeel. Ik heb heel wat mensen geworven en geselecteerd en gaandeweg begreep ik steeds beter en sneller wie paste in de functie en bij de organisatie.
Ik ben dwars het land overgestoken en heb in diverse zorginstellingen gewerkt. Wat leuk was, was dat ik de regionale verschillen ook meekreeg. Van de Twentse gemoedelijkheid ging ik naar de Noord-Hollandse open- en directheid in communicatie. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen heb ik uit eigen ervaring geleerd.
Inmiddels woon ik geruime tijd in de omgeving Nijmegen. Bij de politie heb ik enkele jaren politiepersoneel geworven en geselecteerd en gewerkt als onderwijscoördinator. In mijn carrière tot dan toe heb ik alle onderdelen van het HR-werk wel meegekregen.
De mens achter de medewerker
Steeds meer kwam ik in de hoek terecht van het ontwikkelen van medewerkers. Mijn interesse ging en gaat altijd uit naar de mens achter de medewerker. Ook bij een afwijzing van mensen voor functies, merkte ik dat ik het leuk vond om mee te denken wat dan wel passend zou kunnen zijn. Ik gaf zo nu en dan weleens tips als hiernaar werd gevraagd. En zo kwam ik op het idee dat ik ooit de overstap zou willen maken naar het vakgebied van loopbaanadvies. Ondertussen had ik ook al een tweejarige coachopleiding gedaan en merkte ik dat ik blij werd van mensen mogen coachen. Hen te helpen hun persoonlijke effectiviteit te vergroten.
Boventallig: sprong in het diepe
En toen overkwam mij wat veel van mijn cliënten ook overkomt: ik werd boventallig. Dit betekende dat ik moest nadenken over wat ik wilde met mijn loopbaan. Dit was hét moment om ervoor te kiezen om mijn wens werkelijkheid te laten worden: ik wilde verder als loopbaanadviseur. Als loopbaanadviseur geef je inzicht in wie iemand is, wat iemand kan en wat iemand wil en dat vertaal je vervolgens door naar de arbeidsmarkt. Na mijn opleiding tot loopbaanadviseur, waarin ik meteen van start mocht met proefcliënten, ben ik gestart als zelfstandig loopbaanadviseur. Een sprong in het diepe, waarbij ik het spannend en uitdagend vond of ik dit wel zou kunnen. Inmiddels ben ik ruim zes jaar verder, Noloc gecertificeerd en ben ik nog altijd blij met de sprong die ik heb gewaagd.
Van broodbaan naar droombaan
Voor de trajecten die ik begeleid geldt dat de vraag van mijn cliënten altijd leidend is. In het geval van outplacement is die vraag gericht op ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan. Een dergelijk traject is voor mij geslaagd als iemand zijn of haar droombaan heeft gevonden óf een realistisch plan in handen heeft, waarbij hij of zij precies weet welke stappen genomen moeten worden om dat doel te bereiken.
Vaak is een droombaan nog net een stap te ver, maar dat betekent in mijn ogen niet dat je daar niet kan komen. Soms heb je gewoon wat meer tijd en een 'broodbaan' nodig om je droombaan te verwezenlijken. Daar wil ik realistisch in zijn. Die broodbaan genereert naast inkomen ook perspectief en ruimte. Zo kun je je bijvoorbeeld al iets meer bewegen richting de branche waar je naartoe wilt of kiezen voor een baan die makkelijker te combineren is met een opleiding. Met een extra stap en wat extra tijd kom je dan uiteindelijk ook waar je wilt zijn. En daar help ik je graag bij!
Auteur: Cécile de Graaf
Bekijk ook eens het verhaal van: