Hoe moet je onderhandelen over je vaststellingsovereenkomst?

Je hebt een vaststellingsovereenkomst (VSO) overhandigd gekregen bij ontslag (of andere reden) maar je bent het niet eens met de voorwaarden. Hoe onderhandel je hier dan over met jouw werkgever? Wat is normaal? Waar kun je om vragen en hoe? Antwoorden op deze vragen én meer behandelen we in dit blog.

In dit blog komen de volgende onderwerpen aan de orde:


Vaststellingsovereenkomst als eerste voorstel

Wanneer jij en je werkgever met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan, zal je werkgever met een eerste voorstel op papier komen in de vorm van een vaststellingsovereenkomst. Hier staat onder andere in wanneer het ontslag ingaat, hoe hoog je transitievergoeding is en wat de reden is van je ontslag. Je bent niet verplicht direct in te gaan op de eerste versie van de vaststellingsovereenkomst en deze te ondertekenen. Sterker nog, dit raden we je juist af. Reageer ook niet meteen inhoudelijk op de vaststellingsovereenkomst. Neem het in ontvangst en geef aan dat je het voorstel gaat bekijken. 

Ons advies is om te onderhandelen over de ontslagvoorwaarden in je vaststellingsovereenkomst. Grote kans dat jouw werkgever hier in het eerste voorstel allang rekening mee heeft gehouden. Ga je meteen akkoord met diens eerste voorstel, dan snijd je jezelf in je vingers en haal je niet uit de vaststellingsovereenkomst wat erin zit. Kom daarom altijd met een tegenvoorstel VSO.

Lees ook: Wanneer je een vaststellingsovereenkomst beter niet kan tekenen

Transitievergoeding

In de vaststellingsovereenkomst staat welketransitievergoeding je meekrijgt. De berekening van de transitievergoeding is vrij simpel. Voor ieder dienstjaar ontvang je 1/3 maandsalaris. Ga je in goed overleg met de werkgever uit elkaar, dan valt er te onderhandelen over de vergoeding. De berekening is in dat geval slechts een leidraad. In de onderhandelingen met de werkgever kun je samen besluiten af te wijken van de transitievergoeding.

Lees ook: Finale kwijting vaststellingsovereenkomst

Scholing en outplacement

Naast de transitievergoeding kun je er ook op aansturen dat er in de vaststellingsovereenkomst een apart outplacementbudget wordt opgenomen. Op die manier kun jij de transitievergoeding volledig inzetten voor opleidingen, trainingen of workshops. Het inzetten van een outplacementtraject is heel gangbaar bij ontslag. Met outplacement heb je meer kans op het vinden van een nieuwe baan en word je aangemoedigd om hier actief naar te zoeken. 

Zelf een outplacementbureau kiezen

Tevens is het van belang dat jij in de vaststellingsovereenkomst laat opnemen dat jij zelf een outplacementbureau kan uitkiezen die jou gaat begeleiden. Soms schrijven bedrijven al een outplacementbureau in de VSO voor, waarmee zij goed samenwerken. Het gaat echter om jouw toekomst en een outplacementtraject heeft alleen kans van slagen als jij je er prettig bij voelt.

Lees ook: Wat kost een outplacement traject?

Controleer of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering

Als je instemt met het ontslag is het belangrijk om te weten of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van een aantal factoren. Zo is bijvoorbeeld de tekst in de vaststellingsovereenkomst belangrijk, maar ook of je arbeidsgeschikt bent en hoe lang je gewerkt hebt.

Uit de vaststellingsovereenkomst mag in ieder geval op geen enkele manier blijken dat jou iets te verwijten valt met betrekking tot de reden van het ontslag. Is dit wel het geval en wordt als het ware de schuld in jouw schoenen geschoven, dan kan dit ervoor zorgen dat je geen WW-uitkering krijgt.

Staat er bijvoorbeeld dat het ontslag is gegeven omdat de werknemer zijn werk niet goed deed, dan kun je rekenen op problemen met het UWV. Let hier goed op. Ook moet duidelijk in de overeenkomst staan dat het initiatief van het ontslag bij de werkgever ligt.

Vaststellingsovereenkomst tussen werkgever en werknemer.

Vaststellingsovereenkomst en opzegtermijn

Als de werkgever je ontslaat moet hij zich houden aan de wettelijke opzegtermijn. Als de werkgever zich niet aan deze wettelijke opzegtermijn houdt en je gaat wel akkoord, kan dit problemen opleveren met het aanvragen van een WW-uitkering.

Het UWV zal de opzegtermijn wel toepassen, waardoor je misschien wel een maand zonder inkomen zit. De opzegtermijn staat meestal in de arbeidsovereenkomst of in de CAO. Is dit niet het geval dan kun je uitgaan van de volgende wettelijke opzegtermijn:

  • Korter dan 5 jaar in dienst: 1 maand
  • Tussen de 5 en 10 jaar in dienst: 2 maanden
  • Tussen de 10 en 15 jaar in dienst: 3 maanden
  • 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden

Vrijstelling van werkzaamheden

In de vaststellingsovereenkomst kun je afspreken of je doorwerkt tot je laatste werkdag of dat je wordt vrijgesteld van arbeid met behoud van loon. In het laatste geval betekent dit dat je tot de daadwerkelijke ontslagdatum niet meer hoeft te komen werken, maar dat je wel gewoon je salaris ontvangt.

Deze vrijstelling is vrij gebruikelijk. Het geeft jou als werknemer de kans om alvast op zoek te gaan naar een nieuwe baan en voor de werkgever is het prettig om te weten dat er geen negatieve sfeer op de werkvloer heerst. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je jouw werk goed overdraagt en achterlaat voor je vrijgesteld wordt van jouw werkzaamheden.

Vakantiedagen en overuren

Het kan zijn dat je op het moment van ontslag nog vakantiedagen en overuren over hebt. Worden deze uitbetaald of niet? Laat in je VSO opnemen wat hiermee gebeurt. Zorg ook dat je gezamenlijk afspraken maakt over bijvoorbeeld een dertiende maand of eventuele aandelen die je hebt.

Concurrentiebeding in vaststellingsovereenkomst

Staat er in jouw arbeidscontract een concurrentie- of relatiebeding, dan kan dit nogal wat gevolgen hebben voor jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Het kan je mogelijkheden behoorlijk beperken. We raden je dan ook aan dit te bespreken bij je ontslag en de gemaakte afspraken vast te laten leggen in de vaststellingsovereenkomst.

Laten controleren van je vaststellingsovereenkomst

Om zeker te weten dat alles in je vaststellingsovereenkomst klopt en dat je krijgt waar je recht op hebt, is het aan te raden je VSO altijd te laten controleren door een specialist, zoals een jurist of arbeidsrecht advocaat. Veel werkgevers bieden een vergoeding van juridische kosten om het voorstel te laten nakijken. Staat dit niet in het voorstel, informeer dan bij de werkgever of hij hier een bedrag beschikbaar voor wil stellen. Zorg dat dit wordt opgenomen in jouw vaststellingsovereenkomst.

7 Tips voor het  onderhandelen over de voorwaarden van een vaststellingsovereenkomst

Nu je weet waarover je kunt onderhandelen, volgen hieronder nog 7 tips over hoe je dit kunt aanpakken. Zo kom je met een gedegen tegenvoorstel van de vaststellingsovereenkomst.

  1. Wacht op initiatief van de werkgever: zorg dat je werkgever met het voorstel voor een vaststellingsovereenkomst komt. Kom jijzelf met het initiatief dan verzwakt dit je onderhandelingspositie;
  2. Ga op een respectvolle manier de onderhandeling in: probeer samen met je werkgever toe te werken naar een regeling waar jullie je allebei in kunnen vinden. Blijf vriendelijk en toon begrip voor de belangen die je werkgever heeft;
  3. Wees realistisch in je doelen: wees reëel in wat haalbaar is en wat je kan vragen. Vraag bijvoorbeeld geen gigantisch hoge bedragen, want daarmee kun jij je werkgever op de kast jagen en is de kans groot dat de deur naar de onderhandelingen wordt dichtgegooid;
  4. Bedenk wat je er minimaal uit wilt halen: om tot een overeenstemming te komen zullen partijen vaak allebei water bij de wijn moeten doen om ergens in het midden uit te komen. Stel daarom van tevoren vast waar jouw grens ligt;
  5. Laat je niet onder druk zetten: zorg ervoor dat je niet te snel akkoord gaat met de vaststellingsovereenkomst omdat je druk voelt van jouw werkgever. Het gebeurt namelijk regelmatig dat werknemers door werkgevers onder druk worden gezet om te tekenen. Je bent namelijk niet verplicht om te tekenen. Teken je niet, dan kan de werkgever vaak verder ook niet zoveel. Laat je niet opjagen en neem de tijd om tot goede afspraken te komen. Het gaat immers om jouw toekomst.
  6. Aanvaard niet meteen het eerste voorstel: het eerste voorstel van de werkgever heeft bijna altijd verbeteringen nodig. Als je dit voorstel meteen aanvaardt doe je jezelf te kort.
  7. Schakel hulp in: een gespecialiseerde werknemersjurist komt meestal tot een betere regeling  dan wanneer jijzelf met de werkgever in overleg gaat. Daarnaast zal juridische bijstand jou ontzorgen in het traject. 

Hulp inschakelen van CareerAdvisor

Heb je hulp nodig bij het onderhandelen over je vaststellingsovereenkomst of wil je dat iemand met je meekijkt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je namelijk graag verder. 

Wil je nóg meer weten hoe een VSO werkt? Bekijk dan onze pagina waarin we antwoord geven op al je vragen over vaststellingsovereenkomsten

Neem vrijblijvend contact op

Terug naar blog overzicht

 

Vaststellingsovereenkomst eBook Alles over de vastellingsovereenkomst in één handig en gratis document