"Help, ik weet niet wat ik wil..."

Wat betekent werkgeluk voor jou? Ben je je bewust van dat waar jij écht blij van wordt? Of durf je geen stappen te zetten omdat je niet weet wat je wil?

Het is heel herkenbaar. Geloof me, je bent niet de enige. Veel van onze klanten worstelen met hetzelfde. Als ze voor het eerst bij ons komen, hebben ze dat onbestemde gevoel: “ik weet dat deze baan het níet voor me is, maar ja.. ik weet niet wat ik wél wil.”

Stiekem hopen ze dat wij hen vertellen dat functie X bij bedrijf Y het helemaal voor hen is. Dat die baan volledig aansluit bij hun passie en talenten én een glorieus toekomstperspectief biedt. Helaas. We moeten ze teleurstellen. Al vul je honderd beroepskeuzetests, talentenscans of werkwaardenlijstjes in, geen enkele uitslag zal je een sluitend antwoord geven.

Gebruik je voelsprieten

Vergelijk het met het vinden van je ideale man of vrouw. Vooraf kan niemand je vertellen op wie je verliefd wordt. Wat je wél kunt doen, is je voorkeuren in kaart brengen. Wat vind jij belangrijk in een partner? Hoe wil je dat hij of zij in het leven staat? Wat vind je aantrekkelijk? Daar stem je jouw voelsprieten en acties op af. Simpel voorbeeld: vind je een stoere militair aantrekkelijk? Dan kan je je tijd beter niet investeren in bardiensten bij de plaatselijke hockeyclub, in de hoop daar jouw ideale partner te treffen. Begrijp je wat ik bedoel?

Dus word je bewust van dat wat je aantrekkelijk vindt in een baan en stem je acties daarop af.

"Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg"

Denk eens na over deze vraag: wat levert het “niet weten” jou op? Vaak is het zinnetje: "maar ik weet niet wat ik wil!" een manier om in veiligheid te blijven. Uitspreken wat je wél wil, brengt ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Je voelt een druk om er iets mee te gaan doen. Spannend, want wat als je het verkeerd inschat? Wat als je faalt of afgewezen wordt? Vaak zijn dit de onderliggende angsten, waar het werkelijk over gaat.

Jezelf elke dag vertellen dat je het niet weet, houdt je dus waar je nu bent. In je veilige en voorspelbare cocon. Niets mis mee, als je er zelf oké mee bent dat je over tien jaar staat waar je nu staat. Of misschien wel ergens anders dan nu, maar dat was dan omdat de omgeving veranderde. Besef dat dat ook een keuze is. Geen afslag nemen voelt misschien veilig, maar is het niet. Denk aan reorganisatie, functiewijzigingen, veranderende markt. Laat jij dan je richting bepalen door die omgeving of wil je je eigen koers gaan leven?

Zo kom je erachter wat je wél wilt!

  • Schrijf op wat je allemaal níet meer wilt. Dat is gemakkelijk. Vervolgens zet je daar een lijstje tegenover met het positief tegenovergestelde. Bijvoorbeeld: Ik wil níet meer zo alleen werken >> Ik wil met mensen om me heen werken. Voel je het verschil?
  • Praat hierover met verschillende mensen. Vraag om hun visie. Zo word je gevoed met nieuwe invalshoeken en verfrissende ideeën.
  • Bouw bewust tijd in voor ontspanning. Mediteer, doe aan yoga of maak een boswandeling. Als je loslaat en ontspant, kom je namelijk dichter bij je gevoel en dan krijg je de beste ingevingen. Sta open voor wat er op jouw pad komt.
  • Wees mild voor je eigen tempo. Je bent niet dom of minderwaardig, omdat je nog niet precies weet waar het heen gaat. Gun jezelf de ruimte om te ontdekken. Daar heb je tenslotte de rest van je leven plezier van.
  • Zeg “nee” tegen zaken die je niet meer wilt. Zo creëer je ruimte voor wat je wel wilt. 
  • Wees moedig. Doe zo nu en dan iets dat buiten je comfortzone ligt. Incasseer een ‘blauwtje’.

 

Hulp nodig?

Wil jij weten waar jij echt blij van wordt in je werk? Ga samen met ons op ontdekking. Kijk op onze paginaLoopbaanadvies of vraag een vrijblijvende intake aan.

Ja, ik wil een vrijblijvende intake

Terug naar blog overzicht

Download de routekaart Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Download onze routekaart naar een nieuwe bestemming of bel voor een vrijblijvende intake.