Nieuwe ontslagregels 2020

Er werd al langere tijd over de huidige ontslagregels gesproken. Deze zouden niet eerlijk zijn voor werknemers met een kort dienstverband. Daarnaast zouden de onderlinge verschillen te groot zijn. Goed nieuws! De ontslagregels zijn per 2020 aangepast. Ontdek de nieuwe ontslagregels 2020 direct.

Ontslagrecht wordt versoepeld!

Vanaf 1 januari 2020 heeft iedere werknemer ongeacht lengte dienstverband recht op eentransitievergoeding. Of je nu jong of oud bent, lang of kort bij je werkgever gewerkt hebt, de vergoeding is voortaan voor iedereen het zelfde: één derde maandsalaris per gewerkt jaar.

De werknemer kan bovenop de transitievergoeding aanspraak maken op een extra vergoeding. Deze vergoeding kan dan maximaal 50% bedragen van de wettelijke transitievergoeding dit kan ook in eenoutplacementtraject (transitie) worden omgezet.

Hebt u vragen over de nieuwe ontslagregels van 2020? Neem direct contact met ons op. Wij helpen u graag.

Is outplacement vanaf 2020 wettelijk verplicht?

Bij een (gedwongen)ontslag geldt sinds juli 2015 dat u als werkgever verplicht bent om een transitievergoeding beschikbaar te stellen aan uw medewerker. Op dit moment houd dat in dat uw werknemer pas na 2 jaar dienstverband het recht heeft op een vergoeding. Deze regeling wijzigt vanaf 2020. U dient vanaf dan namelijk een transitievergoeding te betalen vanaf het moment dat de werknemer in dienst is. Dit geldt ook bij een tijdelijk dienstverband.

Deze transitievergoeding is enerzijds bedoeld als compensatie voor het ontslag en anderzijds om de overgang (transitie) naar een nieuwe baan te vergemakkelijken. Als werkgever kunt u ervoor kiezen om een outplacementtraject (met een gemiddelde duur van 3 tot 12 maanden) voor uw medewerker in te zetten welke ten laste komt van de transitievergoeding. U betaalt dan uiteindelijk een lagere netto transitievergoeding aan uw medewerker en de kosten voor het outplacementtraject zijn fiscaal aftrekbaar.

Outplacement is niet wettelijk verplicht maar wel onderdeel van het goed werkgeverschap en steeds vaker onderdeel van de daadwerkelijke transitie. Werkgevers die een outplacementtraject voor een (ontslagen) werknemer inzetten, kunnen de kosten daarvan aftrekken van de winst (als bedrijfskosten).

Soorten outplacement:

  • Individuele of vrijwillige outplacement
    Het kan voorkomen dat uw werknemer veranderd is qua wensen of instelling of het gevoel heeft uitgegroeid te zijn. Er kan zich dan een situatie voordoen dat u en uw werknemer niet meer bij elkaar passen. Een passende vertrekregeling inclusief outplacement is dan mogelijk.

  • Gedwongen outplacement
    Een gedwongen outplacement vindt plaats wanneer er binnen uw bedrijf een reorganisatie aangekondigd wordt. Meerdere arbeidsplaatsen kunnen daardoor vervallen. Als u uw zaken als werkgever goed wilt regelen, stelt u een plan op inclusief een outplacement.

  • Collectief outplacement
    Wanneer er meer dan tien arbeidsplaatsen komen te vervallen, spreken we van een collectief ontslag en kan groepsoutplacement aan de orde zijn. Op deze manier worden uw werknemers tegelijkertijd begeleid in hun weg naar een nieuwe baan. De vergoeding kan dan maximaal 50% bedragen van de wettelijke transitievergoeding.

Tot slot: calculerend gedrag ligt voor de hand

Naarmate de datum van 1 januari 2020 dichterbij komt ligt het voor de hand dat werkgevers en werknemer vaker calculerend gedrag zullen vertonen. Vooral als het gaat om langere dienstverbanden (langer dan tien jaar en/of werknemers van 50 jaar of ouder) zullen beide partijen zich realiseren dat er grote financiële verschillen kunnen ontstaan tusseneen ontslag dat net voor of net na 1 januari 2020 plaatsvindt. Dit is het effect van de nieuwe ontslagregels 2020.

Waarschijnlijk zullen in de laatste maanden van 2019 werknemers met lange dienstverbanden (veel) sneller geneigd zijn om ontslagvergoedingen die gebaseerd zijn op de transitievergoedingsregels van 2019 te accepteren omdat hun positie er vanaf 1 januari 2020 veel minder gunstig uitziet. Aan de andere kant moet de werkgever dan natuurlijk wel over een redelijk overtuigend ontslagdossier beschikken. Is dat niet het geval, dan zal ook na 1 januari 2020 een ontslag voor de werkgever niet eenvoudig te realiseren zijn.

Voor vragen of het gericht zoeken naar oplossingen bel ons onder nummer: 085-0028409 of neem directcontact met ons op. 

Ben jij een werkgever en wil je alles weten over outplacement? Klik op onderstaande button en ontvang ons gratis e-book.

Download ons e-book Outplacement

 

 

Terug naar blog overzicht

Download de gratis brochure Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees er meer over in onze gratis brochure of bel voor een vrijblijvende intake.