Heb jij net te horen gekregen dat je wordt ontslagen? Misschien vanwege slechte prestaties, financiële redenen, inkrimping of zelfs zonder duidelijke of gegronde reden? Onderschat dan niet wat dit met je kan doen. Het verlies van een baan kan je overrompelen en gepaard gaan met het verliezen van loopbaanperspectief, eigenwaarde, mogelijkheden, maar ook gezondheid. Het is niet voor niets dat een deel van de mensen serieuze rouwklachten ervaart na hun ontslag.
In dit blog leggen we uit hoe jij om kan gaan met jeontslag en staan we stil bij de fases van rouwverwerking. Wij leren je hoe jij je ontslag kan accepteren en verwerken. Dit doen we aan de hand van de volgende onderwerpen:
- Ontslag en rouw
- De rouwverwerkingscurve van Kübler-Ross
- De vijf fases van het verwerken van jouw ontslag
- Wat jij kan doen om je ontslag te verwerken: 6 tips
Ontslag en rouw
Wanneer jij je baan verliest, zal jij niet direct de link leggen met rouwen. Toch blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht dat ongeveer 18% van de ontslagen mensen serieuze rouwklachten vertoont. Niet zo gek als je bedenkt dat we ruim een derde van ons volwassen leven doorbrengen op het werk en werk daarmee een belangrijk onderdeel van ons leven vormt. Als dat ineens wegvalt, kan jij je verdoofd, boos, verdrietig, angstig en verloren voelen. Emoties bij ontslag die ook terug te zien bij rouw.
Het verliezen van een baan is niet niks en daarom beginnen wij onze outplacementtrajecten altijd met de rouwverwerkingscurve van Kübler-Ross. Op die manier maken wij een inschatting waar jij staat in het accepteren en verwerken van jouw ontslag. Heb jij je ontslag nog niet geaccepteerd of verwerkt, dan gaan we daar eerst mee aan de slag voordat we met de rest van het traject verder gaan.
De rouwverwerkingscurve van Kübler-Ross
Hieronder vind je een plaatje van de rouwverwerkingscurve van Kübler-Ross en geeft aan welke fases er zijn wanneer je rouwt. De rouwcurve laat zien dat er enorm veel verschillende emoties door je heen kunnen gaan. Deze gevoelens kunnen zich snel afwisselen. De rouwcurve geeft een indicatie van hoe het rouwproces verloopt en welke emoties erbij kunnen komen kijken.
Hoewel elk mens de rouwcurve op zijn of haar eigen manier doorleeft, zijn er toch vijf stadia te herkennen tijdens het rouwproces. Deze vijf fases zien we ook terug bij ontslagverlies.
De vijf fases van het verwerken van jouw ontslag
Ondanks dat elk mens anders reageert op baanverlies, zijn er in het rouwverwerkingsproces vijf fases te herkennen, namelijk:
1. Shock en ontkenning
Tijdens deze fase voel jij je verrast en onzeker over je toekomst. Je kunt niet begrijpen waarom je bent ontslagen. Je bent er altijd geweest voor jouw organisatie. Je was loyaal en voelde je verantwoordelijk. Je voelt je alsof je in de steek bent gelaten. Het kan gewoon niet waar zijn?! In deze fase wil je de realiteit liever niet onder ogen zien.
2. Boosheid
Je bent boos op de organisatie en je leidinggevende. Waarom hebben ze het zover laten komen? Waarom op deze manier? Je kunt ook boos op jezelf zijn. Waarom heb ik het zover laten komen? Waarom heb ik zelf niet eerder ingegrepen? Boosheid is belangrijk bij het verwerken van jouw ontslag. Het is oké om boos te zijn. Het is een emotie die eruit moet en die je niet moet ontkennen. Zorg ervoor dat jij je boze gevoelens kunt uiten bij mensen die je vertrouwt.
3. Onderhandelen: het gevecht aangaan
In deze fase ga je het gevecht aan met je werkgever. Als jij je baan niet terug kan krijgen, dan maar een financiële vergoeding eisen of het ontslag aanvechten bij de kantonrechter. Een houding die wie in deze fase vaak terugzien. Houd er wel rekening mee dat er een kans bestaat dat je het gewenste resultaat niet behaalt. Zeker als je vanuit boosheid handelt. Het resultaat is dan nog meer boosheid en verdriet.
4. Depressie
Je zit in een diep gat en weet niet meer wat je moet doen. Je kunt het gevoel hebben de weg kwijt te zijn. Het kan zijn dat jij je dagelijkse routine kwijt bent. Je hebt weinig energie en een gevoel van leegte. Je bent somber, onzeker en voelt je gestrest. Ook deze gevoelens zijn belangrijk voor je verwerkingsproces. Het is wel belangrijk dat deze gevoelens niet te lang duren en leuke dingen doen in de weg staan. Is dat wel het geval, maak het bespreekbaar en ga op zoek naar passende hulp.
5. Acceptatie
Dan komt de dag van aanvaarding! Je kunt accepteren wat er is gebeurd en neemt de schade op. Je emoties vliegen minder heen en weer en je ziet weer lichtpuntjes. Je merkt dat je weer zin krijgt om wat te doen en pakt de draad weer op.
Wat jij kan doen om je ontslag te verwerken: 6 tips
Om het verlies van jouw baan een plekje te kunnen geven en het ontslag te kunnen verwerken, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet die jou daarbij kunnen helpen.
- Erken je emoties en krop ze niet op. Praat erover met je partner, een vriend(in) of je coach. Probeer er niet in verstrikt te raken, wees je ervan bewust dat je emoties normaal zijn en dat je verder moet gaan en je op de toekomst moet concentreren. Aarzel niet om psychologische hulp te vragen als je dat nodig acht;
- Vraag in deze tijd niet te veel van jezelf. Voel wat goed is voor jou en volg dat gevoel of die stemming;
- Probeer positief te blijven en accepteer de verschillende fases van het verwerkingsproces en weet dat je uiteindelijk weer uit die put komt. Probeer het ontslag te zien als een kans om te veranderen en de dingen te gaan doen die je echt wilde doen;
- Zorg goed voor jezelf; van binnen en van buiten. Ga wandelen, fietsen of kies een andere sport die je leuk vindt. Lichaamsbeweging is namelijk een waardevol tegengif tegen stress. Probeer zo gezond mogelijk te eten en voldoende rust te nemen. Doe elke dag iets waar je je goed bij voelt: naar muziek luisteren, een kopje koffie drinken met een vriend(in) of een warm bad nemen;
- Pak een outplacementtraject op en maak een gericht plan met jouw coach hoe je het traject wilt gaan invullen. Zo zorg je ervoor dat je klaar bent voor die nieuwe baan als dat nodig is;
- De laatste tip die wij je willen meegeven is: neem de tijd! Veel mensen willen zo snel mogelijk weer aan de slag en terecht. Maar gebruik wel de tijd om de juiste keuzes te maken.
Hulp inschakelen van CareerAdvisor
Benieuwd hoe wij je kunnen helpen bij het accepteren en verwerken van jouw ontslag? Of ben je geïnteresseerd in onze outplacementtrajecten? Neem dan contact met ons op of plan een vrijblijvende intake in.