Wat kost ziekteverzuim? Tips om financieel risico bij verzuim te verkleinen

Wat als jouw werknemer langdurig ziek blijft? Met welke kosten krijg je dan te maken en zijn er manieren om jouw financieel risico bij verzuim te beperken? Mag je een zieke werknemer ontslaan en zo ja wanneer?

In dit blog lees je meer over:

Wat kost een zieke werknemer?

Gemiddeld genomen kost een zieke werknemer jou tussen de €200 en €400 per dag. De exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het salaris van de werknemer, de duur van het ziekteverzuim, de sector, en de specifieke omstandigheden binnen een bedrijf. Hieronder een overzicht van de belangrijkste kostenposten die bijdragen aan de totale kosten van een zieke werknemer:

  • Directe loonkosten:
    Het salaris dat doorbetaald moet worden aan de zieke werknemer. Deze kosten verschillen per branche. Het kan namelijk zo zijn dat in de CAO van jouw branche is vastgelegd dat je meer dan de wettelijke 70% moet betalen. 
  • Productiviteitsverlies:
    Het verlies aan productiviteit doordat de werknemer niet kan werken.
  • Vervangingskosten:
    De kosten voor het inhuren van tijdelijke arbeidskrachten of het overwerken van andere werknemers.
  • Administratieve kosten:
    Kosten voor het administreren en beheren van het ziekteverzuim.
  • Verzekeringspremies:
    Hogere premies voor verzuimverzekeringen en andere gerelateerde verzekeringen.
  • Re-integratiekosten:
    Kosten voor re-integratie- en herstelprogramma's om de werknemer weer aan het werk te krijgen.

Bij langdurig verzuim kunnen de kosten nog verder oplopen door bijkomende factoren zoals kosten voor juridische procedures en hogere premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Het is daarom voor bedrijven belangrijk om te investeren in preventieve maatregelen en een goed verzuimbeleid om de impact van ziekteverzuim te minimaliseren.

Tool om verzuimkosten te berekenen

Ziekteverzuim verzekering

Ziekteverzuim van personeel betekent in de praktijk dat jij met extra kosten en administratie te maken krijgt. Afgezien van het feit dat er werk blijft liggen loop je dus ook een financieel risico. Daarom wil je graag dat jouw werknemers weer snel aan het werk gaan. Een verzuimverzekering beperkt jouw financiële risico en helpt je daarnaast om verzuim op een juiste en structurele manier aan te pakken.

Lees ook: Hoe lang is een werkgever verantwoordelijk voor het re-integratietraject van de werknemer?

Kosten zieke werknemer

Tips om de ziekteverzuim kosten te drukken

Je kunt niet altijd voorkomen dat jouw werknemer ziek wordt, maar het is wel mogelijk om de (oplopende) kosten van ziekteverzuim onder controle te houden. Een paar tips.

  • Verzuim kun je te verlagen door werknemers fysiek en mentaal te ondersteunen. Je kunt dit doen door werknemers een gratis sportabonnement aan te bieden of preventieve medische onderzoeken en gesprekken te houden.
  • Mocht een werknemer toch ziek worden, is het belangrijk dat je tijdens r de juiste stappen in het re-integratietraject volgt(Wet verbetering poortwachter). 
  • Leg vast dat jij een artsenverklaring verplicht stelt bij een ziekmelding tijdens een buitenlandse vakantie en je werknemer dan telefonisch of via mail bereikbaar moet zijn voor de bedrijfsarts in Nederland. Zo hou jij controle over de re-integratie.
  • Wordt je werknemer ziek door een ongeval, onderzoek dan of je de schade kan verhalen op de aansprakelijke persoon (regresrecht).
  • Vul jij het loon tijdens ziekte aan tot boven het wettelijk minimum van 70 procent? Bij ziekte door risicovolle activiteiten (gevaarlijke sporten, roekeloos rijgedrag, plastische chirurgie, roken, alcohol- en drugsgebruik) mag jij hier voorwaarden aan stellen

Lees ook: De verplichtingen van de werkgever bij een zieke werknemer

Ontslag tijdens ziekte

Zieke werknemers mag je in principe niet ontslaan. Een wettelijk opzegverbod beschermt hen tegen ontslag tijdens de eerste twee jaar van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Is de werknemer langer dan 2 jaar ziek en heeft u geen loonsanctie opgelegd gekregen, dan geldt het opzegverbod niet meer en mag u de zieke werknemer ontslaan. Ook zijn er drie uitzonderingen waardoor het opzegverbod in de eerste 2 jaar van de ziekte ongeldig kan worden verklaard. 

  1. De eerste uitzondering is dat de werknemer niet mee werkt aan het re-integratietraject en hier geen goede reden voor heeft. 
  2. De tweede uitzondering is dat de werknemer ziek wordt nadat het UWV de ontslagaanvraag heeft ontvangen.
  3. De derde uitzondering is frequent ziekteverzuim. Meldt een werknemer zich vaak ziek dan kunt jij jouw medewerker in sommige situaties ontslaan. Bijvoorbeeld als hij of zij moeilijk te vervangen is en de ziekmeldingen onaanvaardbare schade voor jouw bedrijf veroorzaken. Voldoe jij aan de strenge voorwaarden die hierbij gelden dan kan je de kantonrechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

 > Uitval van werknemer door een ongeval waar hijzelf niet aansprakelijk voor is, wat nu?

Natuurlijk wil je ontslag van een zieke werknemer liever voorkomen. Gelukkig kan jij preventief al veel doen. Namelijk;

  • Werk met een duidelijk verzuimprotocol, zorg voor goede begeleiding tijdens ziekte en probeer om conflicten te voorkomen.
  • Je kunt verzuim verlagen door werknemers fysiek en mentaal te ondersteunen door bijvoorbeeld een gratis sportabonnement, preventief medisch onderzoek en gesprekken aan te bieden.

Bij vragen helpen wij je graag vrijblijvend verder. Neem contact met ons op en download gratis onze checklist 2e Spoor.

Download de gratis checklist 2e Spoor

Terug naar blog overzicht

Download de gratis brochure Uitval vanwege ziekte is voor niemand leuk. Jij wilt natuurlijk dat jouw personeel zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Re-integratie kan de oplossing bieden. Lees er meer over in onze gratis brochure.