Ontslag kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, waarbij het belangrijk is om te weten wat je rechten zijn en welke vergoedingen je krijgt. Heb je recht op een transitievergoeding, een WW-uitkering of zelfs extra ondersteuning zoals een outplacementtraject?
In dit blog staan we stil bij de volgende onderwerpen:
Recht op transitievergoeding
Sinds 2020 ontvang je bij een gedwongen ontslag vaak een transitievergoeding. Dit geldt ook bij een tijdelijk dienstverband. De bedoeling daarvan is zowel compensatie voor het ontslag als de overgang naar een nieuwe baan te vergemakkelijken. De kosten van een outplacementtraject kunnen ten laste komen van de transitievergoeding en zijn fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten.
Er zijn een paar uitzonderingen wanneer je geen recht hebt op een transitievergoeding, namelijk:
- Het ontslag volgt door ernstig verwijtbaar gedrag van de werknemer
- Je bent nog geen 18 jaar en hebt gemiddeld niet meer dan 12 uur per week gewerkt
- Je bent ontslagen omdat je de AOW-leeftijd hebt bereikt
- De werkgevers is failliet en heeft uitstel van betaling. Lees meer over een transitievergoeding bij een reorganisatie
- Jouw werkgever een volgend tijdelijk contract aangaat vóór het (van rechtswege) eindigen van uw lopende tijdelijk contract. Voorwaarde daarbij is dat het nieuwe contract na maximaal 6 maanden ingaat na het eindigen van het vorige contract (en tussentijds kan worden opgezegd)
> bereken hier snel jouw transitievergoeding
Recht op een uitkering
Bij ontslag heb je mogelijk recht op een WW-uitkering, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo moet je bijvoorbeeld werkloos zijn door omstandigheden buiten jouw schuld, zoals bedrijfseconomische redenen of een reorganisatie. Daarnaast moet je voldoende arbeidsverleden hebben opgebouwd en beschikbaar zijn voor nieuw werk.
Heb ik ook recht op outplacement?
In Nederland is outplacement niet wettelijk verplicht, maar jouw werkgever kan ervoor kiezen om jouw een outplacementtraject aan te bieden vanuit goed werkgeverschap. Outplacement kan ook volgen vanuit een vaststellingsovereenkomst, een cao of een reorganisatie. In dat opzicht kan outplacement juridisch bindend zijn, maar er bestaat dus geen outplacement plicht of recht.
> Het belang van outplacement bij reorganisatie

Begeleiding bij ontslagproces
CareerAdvisor helpt je om het (ontslag)proces voor beide partijen in juiste banen te leiden. In een outplacementtraject begeleidt onzepersoonlijke coach jouw werknemer naar een nieuwe baan. Je werknemer is bij ons in goede handen en krijgtbegeleidingsgarantie. Dat betekent dat wij je voormalige werknemer begeleiden totdat hij of zij daadwerkelijk aan de slag is en een nieuwe stap kan zetten.
Wil je meer weten? Download onze brochure of neemcontact met ons op!