Wat is goed werkgeverschap?

Werkgever zijn betekent niet alleen dat je zorgt dat jouw werknemers aan het werk kunnen. Net zo belangrijk is om ervoor te zorgen dat je een goede werkgever bent. Dit betekent dat je een goede balans zoekt tussen de bedrijfsprestaties en het welzijn van jouw werknemers. Goed werkgeverschap dus. In dit blog gaan we hier dieper op in en geven we je 7 tips voor goed werkgeverschap.

In dit blog:

 

Wat is goed werkgeverschap?

Er bestaan tegenwoordig allerlei regels en wetten voor werknemers. Zo is er vastgelegd in artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek dat een werkgever zich moet gedragen als een goede werkgever. 

Simpelweg komt het erop neer dat jij jouw werknemers een fijne plek om te werken aanbiedt. Denk hierbij aan het bieden van een passend salaris met relevante secundaire arbeidsvoorwaarden, een veilige werkomgeving en het stimuleren van duurzame inzetbaarheid.

 

De beginselen van goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap bestaat uit een aantal beginselen. Deze zijn voortgekomen uit de rechtspraak van de afgelopen jaren. Zo moet een goede werkgever:

  • geen misbruik maken van zijn machtspositie;
  • zorgvuldig zijn bij ingrijpende veranderingen;
  • ingrijpende beslissingen kunnen motiveren;
  • verwachtingen waar kunnen maken en zorgen voor vertrouwen;
  • alle werknemers gelijk behandelen
  • een goede ongevallenverzekering regelen voor alle werknemers.

 

Goed werkgeverschap is meer dan de wet

Goed werkgeverschap houdt meer in dan de beginselen die wij hierboven hebben beschreven. Zo kun je het als werkgever ook zelf invullen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van opleidingsbudgetten, het faciliteren van extra vakantiedagen, fruit op kantoor, bedrijfsuitjes, kerstpakketten en een pensioenregeling. 

 

Waarom is goed werkgeverschap zo belangrijk?

Goed werkgeverschap draagt bij aan het welzijn van jouw werknemers waardoor zij gelukkiger zijn en langer bij je in dienst (willen) blijven. Daarnaast draagt het zijn van een goede werkgever bij aan meer werkplezier, de gezondheid van werknemers en hun motivatie. Dit leidt tot minder verzuim en verloop, hogere productiviteit en dus een hogere omzet.

 

Voorbeelden van goed werkgeverschap

Er zijn veel verschillende voorbeelden over hoe je goed werkgeverschap kunt regelen en iedere werkgever kan deze op hun eigen manier invullen. Om je toch een idee te geven hebben wij hieronder enkele voorbeelden op een rijtje gezet:

  • Vier successen en speciale gelegenheden. Bijvoorbeeld een borrel bij het behalen van een specifiek doel of een taart voor iemand die 5 jaar werkzaam is bij het bedrijf.
  • Zorg voor een fysieke en psychologisch veilige werkplek. Bijvoorbeeld door beschermende kleding te regelen wanneer er met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt of een goede bureaustoel. Maar denk ook aan voldoende pauzes, een bedrijfshulpverlener en maatregelen tegen pesten of ongewenst gedrag.
  • De mogelijkheid om goedgekeurde vakanties in te trekken. Stel dat een medewerker een arm breekt en daardoor later op reis wil. Als werkgever ben je niet verplicht om deze vakantiedagen terug te nemen. Wel is het een teken van goed werkgeverschap als je dit wel doet.
  • Het instellen van een standaard werkweek van vier dagen, met behoud van salaris. De extra vrije dag per week zorgt voor minder stress, overspannenheid en burn-out en dus gelukkigere werknemers. Enkele bedrijven, zoals Afas en Luscii, zijn hier al naar overgestapt.
  • Investeer in de professionele ontwikkeling van werknemers door trainingen, workshops en opleidingsbudgetten aan te bieden.
  • Ondersteun werknemers bij hun carrièreontwikkeling door het geven van loopbaanadviezen en door mogelijkheden te bieden voor interne groei.
  • Bevorder een gezonde werkplek door gezondheidsprogramma’s, sportactiviteiten en gezonde snacks op het werk aan te bieden.

 

7 tips voor goed werkgeverschap

Een goede werkgever zijn is een vak apart en het is begrijpelijk dat jij je als werkgever met veel verschillende zaken tegelijk bezig houdt. Daarom geven wij je 7 tips voor goed werkgeverschap.

> Lees ook: 10 Tips om duurzame inzetbaarheid te verhogen

  1. Vertrouw jouw werknemers: Wanneer je werknemers de vrijheid geeft en ze niet continu controleert, zullen zij zich meer gewaardeerd en betrokken bij het bedrijf voelen.
  2. Creëer betrokkenheid: Houd jouw werknemers op de hoogte van de besluitvorming of betrek ze er actief bij. Dit geeft iedereen inspraak bij belangrijke besluiten en zorgt ervoor dat iedereen hun inbreng kan doen.
  3. Zorg dat alle administratie op orde is: Denk hierbij aan het op tijd uitbetalen van salaris, een juridisch onderbouwde arbeidsovereenkomst, het afsluiten van verschillende verzekeringen en een pensioenregeling. In andere woorden zorg je ervoor dat er een professionele basis is voor jouw werknemers.
  4. Bied goede secundaire arbeidsvoorwaarden: Secundaire arbeidsvoorwaarden worden naast het salaris en een goede werksfeer steeds belangrijker. Hierbij kun je denken aan: het aanbieden van opleidingen, een abonnement op de sportschool of extra verzekeringen zoals een WGA-aanvullingsverzekering.
  5. Behandel werknemers gelijk, maar houd ook rekening met verschillen: Hoewel je elke werknemer gelijk moet behandelen, is ook elke werknemer anders. Zo heeft iedereen behoefte aan een andere aansturing vanuit de manager. Daarnaast is het belangrijk om als werkgever niemand voor te trekken en jezelf niet voelbaar boven je werknemers te plaatsen.
  6. Plan geregeld ontwikkelingsgesprekken met werknemers: Door geregeld ontwikkelingsgesprekken te plannen met werknemers kom je erachter wat hun ambities zijn en waarin zij zich willen ontwikkelen. Faciliteer vervolgens ook deze persoonlijke of professionele ontwikkeling.

    > Lees ook: Wat houdt een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) in?
  7. Zorg voor een fijne werkplek: Dit is een werkplek waar werknemers zich op hun gemak voelen. Denk aan een goede bureaustoel, zit-sta bureaus en planten.

 

Het programma duurzame inzetbaarheid van CareerAdvisor

Een onderdeel van goed werkgeverschap is het stimuleren van duurzame inzetbaarheid. Doel hiervan is ervoor te zorgen dat werknemers hun gehele loopbaan lang met plezier aan het werk zijn, zodat ze hun pensioen gezond kunnen beginnen. Het gaat daarom ook over elke werknemer binnen jouw organisatie.

Wil jij binnen jouw bedrijf duurzame inzetbaarheid stimuleren maar weet je niet waar je moet beginnen? CareerAdvisor kan je een handje helpen. Ons programma duurzame inzetbaarheid is een programma van een jaar met een focus op het welzijn en de tevredenheid van werknemers. Dit programma stellen we geheel af op jouw organisatie en samen zorgen we voor een fundament voor toekomstige groei.

We bespreken graag met jou de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvend gesprek.

Plan een vrijblijvend gesprek Een onderdeel van goed werkgeverschap is het stimuleren van duurzame inzetbaarheid. Zo zorg je ervoor dat werknemers hun gehele loopbaan lang met plezier aan het werk zijn. Om je hiermee te helpen hebben wij het programma duurzame inzetbaarheid ontwikkeld. Dit programma wordt afgesteld op jouw organisatie en heeft een focus op het welzijn en de tevredenheid van jouw werknemers.