Werknemers zijn de bouwstenen van jouw organisatie. De groei en het succes ervan is afhankelijk van de gezondheid, het welzijn, de vaardigheden en talenten van jouw werknemers. Het spreekt voor zich dat jij deze talenten graag wilt aantrekken, behouden en ontwikkelen. Dat is waar talentmanagement om de hoek komt kijken. Maar, wat is talentmanagement nu precies? En nog belangrijker, hoe pak je het aan?
In dit blog:
- Wat is talentmanagement?
- Waarom is talentmanagement belangrijk?
- Hoe pak je talentmanagement aan?
- Duurzame inzetbaarheid en talentmanagement
Wat is talentmanagement?
Talentmanagement is een continu proces waarbij je werknemers met specifieke talenten en vaardigheden aantrekt, ontwikkelt, behoudt en optimaal inzet binnen jouw organisatie. Het draait hierbij om meer dan alleen het invullen van vacatures door de juiste personen. Het is een bewuste aanpak om het potentieel van jouw werknemers te herkennen en optimaal te benutten. Hierdoor krijgen werknemers op hun beurt de kans om zichzelf te kunnen ontplooien.
Bij talentmanagement is het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat een werknemer jouw organisatie kan brengen, maar om ook naar de werknemer zelf te kijken. Wat wil deze leren? En wat drijft hen in hun ambities? Vervolgens kun je dit afstemmen op de skills en competenties die nodig zijn binnen jouw organisatie. Op deze manier kun je de juiste werknemers met de juiste ambities en talenten door laten groeien naar belangrijke posities binnen jouw bedrijf.
De gehele loopbaan van een werknemer blijft talentmanagement van groot belang. Je bent immers nooit klaar met leren (of een Leven Lang Ontwikkelen). Daarnaast is het belangrijk om te blijven kijken of werknemers op de juiste plek zitten en of ze hun talenten daar kunnen ontplooien.
Wat verstaan wij onder talent?
Bij talentmanagement zegt het woord ‘talent’ niets over hoe goed iemand ergens in is. Het zegt juist iets over waar iemand aanleg voor heeft en wat ze dus kunnen leren en ontwikkelen. Een topsporter is immers ook nooit meteen een topsporter. Hier is eerst jarenlange training voor nodig.
Waarom is talentmanagement belangrijk?
De arbeidsmarkt is continu in beweging waardoor strategisch talentmanagement van groot belang is. Het helpt jouw organisatie om voorbereid te zijn op de toekomst doordat de juiste mensen op de juiste plek zitten. Dit vermindert niet alleen het verloop en de kosten, maar draagt ook bij aan betere prestaties, een hogere productiviteit en meer betrokkenheid van de werknemers.
Daarnaast zorgt talentmanagement voor constante innovaties binnen jouw organisatie. Door het aantrekken van nieuw talent en de huidige werknemers zich verder te laten ontwikkelen, brengen zij nieuwe ideeën waardoor jouw organisatie zich verder kan ontwikkelen.
Hoe pak je talentmanagement aan?
Om nieuw talent te vinden en bestaande talenten binnen jouw organisatie te ontwikkelen en behouden is het belangrijk om een talentmanagement strategie te hebben. Dit kun je doen aan de hand van onderstaande stappen.
- Bepaal de doelstellingen van jouw organisatie: Breng in kaart waar je met jouw organisatie heen wil in de toekomst. Waar wil jij bijvoorbeeld over 5 jaar staan? Door doelstellingen op papier te zetten kun je beter bepalen welke vaardigheden en kwaliteiten (en dus talenten) er nodig zijn om deze doelen te bereiken. Jouw bedrijfsdoelstellingen bepalen dus in welke richting je bestaande talenten moet ontwikkelen en welke talenten er nog nodig zijn om de doelen te behalen.
- Bepaal de benodigde vaardigheden: Nu je jouw bedrijfsdoelen in kaart hebt gebracht, kun je bepalen welke skills er nodig zijn om deze te kunnen bereiken. Zorg ervoor dat je hierbij rekening houdt met ontwikkelingen in de markt zoals wetswijzigingen. Bekijk daarnaast jouw concurrenten en welke vaardigheden zij in huis hebben.
- Identificeer de talenten van werknemers: Binnen jouw organisatie zijn er waarschijnlijk al genoeg talenten aanwezig. Gebruik een talentmanagement model zoals het 9-grid model om de huidige prestaties en het potentieel van werknemers in kaart te brengen.
Een andere optie om de talenten van werknemers in kaart te brengen is door ze een training te laten volgen. Bij CareerAdvisor hebben wij de training ‘Ontketen je talenten' ontwikkeld. Tijdens deze training van twee dagen ontdekken werknemers wat hun talenten zijn en hoe ze deze in kunnen zetten in de praktijk. - Implementeer ontwikkelprogramma’s: Implementeer gerichte programma’s die rekening houden met de ambities, sterktes en verbeterpunten van werknemers. Dit kan variëren van leiderschapstrainingen en soft-skill workshops tot opleidingen en mentoringprogramma’s.
Het programma duurzame inzetbaarheid van CareerAdvisor is een goed voorbeeld van zo’n ontwikkelprogramma. Deze is speciaal ontworpen om de productiviteit, tevredenheid en betrokkenheid van jouw werknemers te verhogen. - Implementeer een cultuur van continue feedback en erkenning: Hierdoor voelen werknemers zich gewaardeerd en zullen ze zich verder kunnen ontwikkelen. Gebruik tools zoals 360-graden feedback of maandelijkse check-ins om de voortgang te bespreken. Combineer dit met erkenning van prestaties om de motivatie te bevorderen.
- Focus op behoud van talent: Werknemers zullen bij jouw bedrijf blijven wanneer zij zich gewaardeerd en uitgedaagd voelen. Het is daarom belangrijk om te werken aan een stimulerende werkomgeving waarin hun talenten zich kunnen ontplooien. Dit kan door het aanbieden van doorgroeimogelijkheden, het faciliteren van een gezonde werk-privébalans en het bevorderen van diversiteit en inclusie.
- Talent werven om tekorten op te vullen: Het kan voorkomen dat je nieuw talent moet aantrekken om tekorten op te vullen. Bijvoorbeeld omdat je de benodigde talenten (nog) niet in huis hebt en huidige werknemers dit niet willen ontwikkelen. In dat geval zul je de juiste personen, of talenten, moeten vinden.
- Monitor en evalueer je aanpak: Talentmanagement is een continu proces dat voortdurend gemonitord en bijgestuurd moet worden. Analyseer de impact van de initiatieven en vraag jouw werknemers om feedback. Zo kun je blijven verbeteren en inspelen op veranderende behoeften.
Duurzame inzetbaarheid en talentmanagement
Duurzame inzetbaarheid is het vermogen van werknemers om zowel nu als in de toekomst gemotiveerd en productief te blijven werken zodat ze gezond hun pensioen in kunnen gaan. Talentmanagement speelt hierbij een sleutelrol. Door werknemers de mogelijkheid te bieden om hun talenten te kunnen ontwikkelen en in te zetten, zorg je ervoor dat zij zich kunnen blijven ontwikkelen en een hogere betrokkenheid voelen bij jouw organisatie.
Door werknemers met talentmanagement niet alleen te ondersteunen in hun huidige rol, maar ook voor te bereiden op toekomstige uitdagingen en functies, versterkt dit hun vitaliteit, wendbaarheid en betrokkenheid. Kortom, met talentmanagement verhoog je de duurzame inzetbaarheid van werknemers.
Het programma duurzame inzetbaarheid van CareerAdvisor
Bij CareerAdvisor geloven wij dat het ontwikkelen van talent hand in hand gaat met het vergroten van duurzame inzetbaarheid. Ons programma duurzame inzetbaarheid wordt speciaal op maat ontworpen om jouw bedrijf te helpen groeien. Met persoonlijke coaching, workshops en trainingen helpen wij jouw werknemers met persoonlijke ontwikkeling en groei.
Wil je meer weten over hoe ons programma jou kan helpen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.