Blogs over outplacement en re-integratie - CareerAdvisor

Wat houdt een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) in? - CareerAdvisor

Geschreven door Barbara | 11-9-24 8:00

Tegenwoordig verandert de arbeidsmarkt in een razendsnel tempo. Dit heeft als gevolg dat vaardigheden die nu belangrijk zijn, over een tijdje niet meer relevant zijn. Hierdoor zijn niet alleen werknemers, maar ook werkgevers, genoodzaakt om mee te groeien met deze veranderingen. Dit kan door steeds nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) dus. In dit blog vertellen we je wat een LLO is, waarom het belangrijk is en hoe het gestimuleerd kan worden.

In dit blog:

 

Wat is een Leven Lang Ontwikkelen (LLO)?

Een Leven Lang Ontwikkelen (LLO), eerder een Leven Lang Leren genoemd, is het vermogen van werknemers om continu te blijven leren en zich te ontwikkelen gedurende hun gehele loopbaan. Dit houdt in dat werknemers voortdurend nieuwe vaardigheden aanleren, zichzelf bijscholen en zich dus aanpassen aan de steeds veranderende vraag vanuit de arbeidsmarkt. Dit kan door middel van cursussen, trainingen en workshops maar ook door het opdoen van praktijkervaring en door informeel te leren via zelfstudie of persoonlijke groei. 

Het idee achter een Leven Lang Ontwikkelen is dat je nooit uitgeleerd bent en dat ontwikkelen en leren een doorlopend proces is. Zelfs nadat je een opleiding, cursus of training af hebt gerond ben je nog lang niet klaar met ontwikkelen.

 

Waarom is LLO belangrijk?

Zowel voor werknemers als voor werkgevers is een Leven Lang Ontwikkelen van groot belang. Dit belang ziet de Rijksoverheid ook en daarom stimuleren zij het ontwikkelen en leren van werknemers. Hier zijn verschillende redenen voor:

  • Steeds veranderende arbeidsmarkt: De arbeidsmarkt verandert, dankzij technologische ontwikkelingen zoals AI, in een rap tempo. Gevolg hiervan is dat oude beroepen zullen verdwijnen, waarvoor nieuwe in de plaats zullen komen. Hierdoor is het belangrijk dat werknemers continu nieuwe kennis en vaardigheden opdoen zodat ze bij kunnen blijven met veranderingen en nieuwe ontwikkelingen.
  • Een tekort aan arbeidskrachten: In sectoren zoals de zorg, de ict, het onderwijs en de techniek is er een tekort aan arbeidskrachten. Daarom stimuleert de overheid scholing richting deze sectoren.
  • Steeds ingewikkeldere maatschappij: Net als de arbeidsmarkt ontwikkelt de maatschappij zich ook in een rap tempo. Hierbij wordt de maatschappij ook steeds ingewikkelder. Met als gevolg dat er steeds meer van werknemers wordt gevraagd. Dit maakt het belangrijk dat iedereen overweg kan gaan met taal, rekenen en computers.
  • Persoonlijke groei van werknemers: Een Leven Lang Ontwikkelen geeft werknemers de mogelijkheid om zichzelf uit te dagen en nieuwe dingen te leren. Dit heeft een positieve invloed op hun zelfvertrouwen, creativiteit en geeft een gevoel van voldoening. In andere woorden draagt een Leven Lang Ontwikkelen bij aan de persoonlijke groei en het welzijn van werknemers.

 

Hoe ziet een Leven Lang Ontwikkelen eruit?

Een Leven Lang Ontwikkelen kan op verschillende manieren vorm krijgen. De ene werknemer volgt graag formele opleidingen en trainingen, terwijl de ander liever leert door nieuwe projecten of rollen op zich te nemen binnen hun bedrijf. Een LLO kan ook in de vorm van informele leeractiviteiten zoals mentoring, coaching of zelfstudie. 

Belangrijk is dat het leren aansluit bij de behoeften van zowel de werknemer als de werkgever. LLO biedt werknemers de mogelijkheid om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden, wat bijdraagt aan hun duurzame inzetbaarheid. Dit levert werkgevers het voordeel op dat het kennisniveau van werknemers hoger is en dat er een hogere productiviteit zal zijn.

 

Wat levert een investering in LLO op?

Het investeren in een Leven Lang Ontwikkelen levert voor zowel de werknemer als werkgever veel op. We bespreken hieronder wat de voordelen van een investering in LLO voor beiden zijn.

Voor de werknemer: Door te investeren in een Leven Lang Ontwikkelen kunnen werknemers zich aanpassen aan de veranderingen in hun vakgebied. Dit vergroot hun werkzekerheid en carrièrekansen. Daarnaast verhoogt een investering in een LLO het werkplezier en de motivatie van werknemers. Ze blijven zich immers ontwikkelen en groeien binnen hun vakgebied.

Voor de werkgever: Hoewel de werknemer uiteindelijk actief werkt aan een Leven Lang Ontwikkelen, levert een investering erin ook de werkgever belangrijke voordelen op. Zo resulteert het niet alleen in een personeelsbestand dat toekomstbestendig is, maar vergroot het ook de duurzame inzetbaarheid binnen het bedrijf waardoor deze wendbaarder en beter bestand is tegen toekomstige uitdagingen. 

Daarnaast draagt de investering in een LLO bij aan de tevredenheid, loyaliteit en wederkerigheid van werknemers, dit zorgt weer voor een lager verloop en minder ziekteverzuim.

 

Wie is er verantwoordelijk voor een Leven Lang Ontwikkelen?

De verantwoordelijkheid voor een Leven Lang Leren ligt bij zowel de werkgever als de werknemer. Werkgevers moeten immers een omgeving creëren waarin leren en ontwikkelen gestimuleerd wordt. Dit kan door tijd en middelen beschikbaar te stellen voor training en scholing. 

Werknemers zijn op hun beurt verantwoordelijk voor hun eigen loopbaanontwikkeling en moeten actief gebruik maken van de aangeboden kansen om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden en te vergroten.

 

Hoe kan een LLO gestimuleerd worden?

Het stimuleren van een LLO kan voor werknemers nog wel eens een uitdaging zijn. Daarom geven wij hieronder 3 tips om een Leven Lang Ontwikkelen te stimuleren binnen jouw bedrijf.

  1. Creëer een cultuur van leren en ontwikkelen: Het is van belang dat een werknemer een werkomgeving creëert waar leren en ontwikkelen normaal en zelfs gewenst is. Dit kan door werknemers bijvoorbeeld te belonen voor leerinspanningen en door opleidingen, trainingen en workshops aan te bieden die aansluiten bij het werk en de toekomstambities van individuele werknemers.
  2. Stimuleer persoonlijke ontwikkeling van werknemers: Het is van belang om werknemers de ruimte te geven om eigen keuzes te maken in hun persoonlijke leertrajecten en om te stimuleren dat ze hun ambities nastreven.
  3. Faciliteer flexibele leerwegen: Leren moet niet gebonden zijn aan strikte regels of bepaalde tijden. Een werkgever moet er daarom voor zorgen dat er flexibele leerwegen zijn. Denk hierbij aan online cursussen, deelcertificaten of leer-werktrajecten.

 

Leningen en subsidies voor een Leven Lang Ontwikkelen

Er zijn diverse leningen en subsidies beschikbaar gesteld door de overheid om een Leven Lang Ontwikkelen te stimuleren en ondersteunen. Hieronder lichten we de belangrijkste leningen en subsidies verder toe.

 

SLIM-regeling (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen)

De SLIM-regeling kan door mkb-bedrijven aangevraagd worden voor verschillende activiteiten, zoals het stimuleren van carrière- en ontwikkeladviezen, het aanmoedigen van ontwikkeling of het realiseren van een praktijkleerplaats.

 

Levenlanglerenkrediet 

De overheid heeft het levenlanglerenkrediet geïntroduceerd om voor iedereen die zichzelf wil blijven ontwikkelen de financiële drempel weg te kunnen nemen. Dit krediet maakt het mogelijk voor iedereen tussen de 18 en 57 jaar, die geen recht heeft op studiefinanciering, om een bedrag ter hoogte van het wettelijk collegegeld of lesgeld te lenen. 

 

Subsidies voor specifieke doelgroepen en branches

Als laatste zijn er subsidies beschikbaar voor specifieke doelgroepen en branches. Je kunt hierbij denken aan een persoonlijk ontwikkelbudget voor werknemers in slagersbedrijven of financieringsmogelijkheden voor Bouw & Infra vakkrachten. Platform Naar Werk biedt in hun kennisbank een overzicht van de verschillende financieringsmogelijkheden.

 

Een LLO draagt bij aan het verhogen van duurzame inzetbaarheid

Een Leven Lang Ontwikkelen is essentieel voor zowel werknemers als werkgevers. Het zorgt ervoor dat werknemers duurzaam inzetbaar blijven en dat bedrijven zich kunnen blijven aanpassen aan de steeds veranderende en veeleisende markt.

Bij CareerAdvisor bieden wij een jaarprogramma gericht op duurzame inzetbaarheid en een Leven Lang Ontwikkelen. Dit programma duurzame inzetbaarheid wordt volledig afgestemd op de specifieke behoeften van een bedrijf. Samen zorgen we voor een fundament voor toekomstige groei en succes. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.