Heb je van je werkgever een vaststellingsovereenkomst (VSO) ontvangen? Dan sta je voor een belangrijke beslissing. Een VSO is namelijk een juridisch document dat jouw rechten en plichten bij uitdiensttreding vastlegt. Wat veel werknemers niet weten, is dat er vaak nog ruimte is voor verbetering van de voorwaarden. Het is daarom essentieel om een juridische check te laten doen vóórdat je tekent.
Een vaststellingsovereenkomst bevat afspraken over zaken als:
• de hoogte van je ontslagvergoeding,
• de einddatum van je dienstverband,
• de opzegtermijn,
• en eventuele vrijstelling van werk.
Een klein juridisch foutje of een ongunstige formulering kan grote gevolgen hebben. Denk aan het mislopen van een WW-uitkering, een te lage vergoeding of te strenge voorwaarden. Laat daarom altijd een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat meekijken.
Om jou snel en deskundig te helpen, werken wij samen met een ervaren juridische partner, gespecialiseerd in arbeidsrecht. Deze partner biedt jou een complete controle van jouw vaststellingsovereenkomst aan voor een vast tarief van €750,- exclusief btw.
Goed om te weten: in veel gevallen is de werkgever bereid om (een deel van) de kosten voor juridische bijstand te vergoeden. Wil je dat onze partner namens jou onderhandelt met je werkgever? Dan worden daarover in overleg aanvullende prijsafspraken gemaakt.
• Een grondige juridische beoordeling van jouw VSO.
• Heldere adviezen over wel of niet tekenen en of er misschien meer uit te halen is.
• Voorstellen voor aanpassingen in de tekst.
• Telefonisch overleg om jouw vragen te beantwoorden.
Onze juridische partner is een onafhankelijk advocatenkantoor met jarenlange ervaring en gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Je wordt geholpen door arbeidsrechtspecialisten die uitsluitend jouw belangen behartigen. Zo weet je zeker dat jouw rechten goed zijn geborgd en je met vertrouwen kunt tekenen.
Wil je jouw vaststellingsovereenkomst laten controleren of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.
Idealiter laat je een vaststellingsovereenkomst zo snel mogelijk controleren nadat je deze van je werkgever hebt ontvangen. Hoewel er geen wettelijke deadline is, geeft snel handelen je meer tijd om de inhoud grondig te laten beoordelen, eventueel te onderhandelen over aanpassingen en een weloverwogen beslissing te nemen zonder tijdsdruk.
Controle van je vaststellingsovereenkomst is belangrijk om je rechten te begrijpen, de financiële gevolgen te overzien en beter te kunnen onderhandelen. Het helpt ongunstige zaken te vinden en zorgt ervoor dat de overeenkomst volgens de wet is.
Zonder controle loop je risico's zoals het mislopen van geld (transitievergoeding, vakantiedagen), beperkingen in je toekomstige werk door concurrentiebedingen en problemen met je WW-uitkering. Ook kunnen er onduidelijkheden in de overeenkomst staan die later voor problemen zorgen.
Een jurist kijkt naar je vaststellingsovereenkomst om te zien of alles volgens de wet is, wat je rechten zijn en of je een WW-uitkering kunt krijgen. Daarna bespreek je de bevindingen en krijg je advies. De jurist kan ook helpen met onderhandelen om de overeenkomst te verbeteren.
Je hoeft de vaststellingsovereenkomst niet te tekenen als je het er niet mee eens bent. Je kunt met je werkgever praten over de punten waar je het niet mee eens bent en proberen te onderhandelen. Het is slim om juridisch advies te vragen. Als je er niet uitkomt, blijft je contract meestal bestaan en moet je werkgever misschien een officiële ontslagprocedure starten.
Als je ziek bent, moet je extra voorzichtig zijn. Tijdens ziekte ben je meestal beschermd tegen ontslag. Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst als je ziek bent, kan invloed hebben op je WW- of Ziektewetuitkering. Vraag juridisch advies voordat je tekent en meld je pas beter als je echt hersteld bent.
Als je de vaststellingsovereenkomst hebt getekend en deze blijkt nadelig, is het moeilijk om dit te veranderen. Een getekende overeenkomst is meestal bindend. Alleen in speciale gevallen, zoals misleiding, kun je misschien naar de rechter, maar dit is vaak lastig en duur. Daarom is controle vóór ondertekening heel belangrijk.