Mag mijn werknemer een passende functie weigeren bij een reorganisatie?

Een reorganisatie is soms onvermijdelijk en noodzakelijk voor het voortbestaan van jouw bedrijf. Het kan hierbij voorkomen dat er helaas functies van werknemers komen te vervallen. Als werkgever hoef je jouw werknemers niet meteen te ontslaan. Je mag ze namelijk ook een andere passende functie aanbieden. Maar wat als de werknemer deze niet ziet zitten? Mag de werknemer de passende functie dan weigeren? We vertellen je het in dit blog.

De volgende onderwerpen komen in dit blog aan bod:

 

Mag ik zomaar de functie van mijn werknemer wijzigen?

Wanneer de functie van jouw werknemer komt te vervallen bij een reorganisatie, kun jij als werkgever een functiewijziging aan jouw werknemer voorstellen. Je gaat dan met jouw werknemer in gesprek om afspraken te maken over de aanpassing van arbeidsvoorwaarden. Je mag namelijk niet zomaar de functie van een werknemer wijzigen zonder dat deze het ermee eens is. Er zijn enkele uitzonderingen wanneer dit wel mag. Bijvoorbeeld wanneer er een wijzigingsbeleid is opgenomen in de arbeidsovereenkomst. In dat geval mag je de functie van jouw werknemer zonder toestemming wijzigen. 

 

Wat is een passende functie?

Een passende functie is meestal een positie binnen jouw bedrijf die vergelijkbaar is met de huidige functie van jouw werknemer. Denk hierbij aan vergelijkbare vaardigheden, verantwoordelijkheden, salarissen en arbeidsomstandigheden. De definitie van een passende functie kan wel variëren, afhankelijk van de specifieke situatie.

 

Wanneer is een functie passend?

Als werkgever moet je beoordelen of een aangeboden functie wel passend is voor jouw werknemer. Hierbij moet je kijken naar:

  • Vaardigheden en ervaring: de werknemer moet gekwalificeerd en ervaren zijn voor de nieuwe functie.
  • Redelijke aanpassingen: wanneer jouw werknemer een (lichte) handicap heeft moet je redelijke aanpassingen bieden om de nieuwe functie beter geschikt te maken.
  • Salaris en arbeidsvoorwaarden: jouw werknemer heeft recht op een eerlijke en redelijke compensatie. Het salaris en de arbeidsvoorwaarden voor de nieuwe functie moeten dus vergelijkbaar zijn met de huidige functie.

 

Een passende functie weigeren: mag dat?

Jouw werknemer mag een passende functie weigeren, maar dit is niet zonder consequenties. Er is in dat geval namelijk sprake van ernstig verwijtbaar handelen. Hierbij heeft jouw werknemer geen recht op de transitievergoeding en WW-uitkering. Daarnaast zal de werknemer bij het weigeren van een passende functie vrijwillig werkloos worden. Een andere functie weigeren is dus erg nadelig voor de werknemer en zal daarom niet vaak voorkomen.

 

Neem ook andere opties in gedachte

Ondanks de consequenties van het weigeren van een passende functie, kan het zo zijn dat jouw werknemer liever niet akkoord gaat met de functiewijziging. In dat geval is het aan te raden om in gesprek te blijven met jouw werknemer en om ook andere opties in gedachten te nemen. Bijvoorbeeld een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden, of het aanbieden van een outplacementtraject

Wanneer je een outplacementtraject aan wilt bieden aan jouw werknemer(s) kan dit met behulp van een outplacementbureau zoals CareerAdvisor. Wij helpen jouw werknemer(s) bij het vinden van een passende nieuwe baan. Benieuwd wat wij voor jouw werknemer(s) kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op of download onze gratis outplacement brochure voor werkgevers. 

Vraag de gratis brochure aan

Download de gratis brochure! Het kan voorkomen dat jouw werknemer liever niet akkoord gaat met een functiewijziging. Neem in dat geval ook andere opties in gedachten zoals het aanbieden van een outplacementtraject. In onze gratis outplacement brochure voor werkgevers lees je er alles over!