Wat is een bore-out en hoe pak je het aan?

Stel je voor: een medewerker komt elke ochtend vermoeid naar kantoor. De taken worden weliswaar afgerond, maar je merkt dat er een sprankje enthousiasme ontbreekt. Tijdens vergaderingen blijft het stil en nieuwe ideeën blijven uit. Je vraagt je af of het zou kunnen dat deze werknemer zich verveelt.

In de huidige werkcultuur krijgen burn-outs veel aandacht. Echter worden bore-outs hierbij vaak over het hoofd gezien. Toch kan ook een bore-out leiden tot verminderde productiviteit, verhoogd ziekteverzuim en zelfs verloop. Het is dus belangrijk om te weten wat een bore-out is, hoe je het herkent en hoe je het aan kunt pakken. 

In dit blog:

 

Wat is een bore-out?

Een bore-out is een psychologische aandoening die ontstaat door langdurige verveling, een gebrek aan uitdaging en onderbelasting op werk. Werknemers met een bore-out voelen zich ongemotiveerd, lusteloos en nutteloos. Dit kan leiden tot verminderde productiviteit, stress en uiteindelijk zelfs langdurig ziekteverzuim.

Wanneer een werknemer kampt met een bore-out, ervaren ze vaak schaamte of een schuldgevoel. Zij denken dat iedereen om hen heen druk is behalve zij. Hierdoor voelen ze zich minder betrokken of proberen ze te verbergen dat ze zich vervelen. Als gevolg doen ze alsof ze het ook druk hebben.

 

Wat is het verschil tussen een burn-out en een bore-out?

Hoewel een burn-out en een bore-out allebei leiden tot uitputting en verminderde productiviteit, is er een verschil in de oorzaak van de stress. Bij een burn-out is overbelasting en een te hoge werkdruk het probleem. Bij een bore-out is dit echter het tegenovergestelde en ligt het probleem bij onderbelasting en een gebrek aan uitdaging.

>> Lees ook: Wat is het verschil tussen stress, overspannenheid en een burn-out?

 

De symptomen van een bore-out

Een bore-out kan erg lastig te herkennen zijn, zeker omdat werknemers er moeilijk over praten. Toch zijn er enkele symptomen om op te letten:

  • Voortdurende vermoeidheid, verveling en lusteloosheid.
  • Gebrek aan motivatie en interesse in het werk.
  • Concentratieproblemen en vergeetachtigheid.
  • Stressklachten zoals hoofdpijn en gespannen spieren.
  • Somberheid en een laag zelfbeeld.
  • Het gevoel niet serieus genomen te worden.
  • Prikkelbaarheid en een onrustig gevoel.
  • Niet goed tegen drukte of lawaai kunnen.

 

Wie lopen er een groter risico op een bore-out?

Hoewel iedereen een bore-out kan krijgen, zijn er bepaalde groepen werknemers die hier een verhoogd risico op hebben.

  • Subassertieve werknemers: Deze werknemers vinden het lastig om voor zichzelf op te komen en nee te zeggen. Zij nemen sneller werk aan dat ze niet leuk vinden of wat niet binnen hun functie valt omdat ze het niet durven aan te kaarten. 
  • Hoogbegaafde werknemers: Wanneer jij werknemers in dienst hebt die hoogbegaafd zijn zul je deze meer uitdaging moeten geven. Zij zijn sneller uitgekeken op taken dan een gemiddelde werknemer.

 

Wat zijn de oorzaken van een bore-out?

Een bore-out kan verschillende oorzaken hebben, vaak gerelateerd aan de taakinhoud en werksfeer. Veelvoorkomende oorzaken zijn: 

  • Monotone of routinematige werkzaamheden zonder uitdaging.
  • Structureel te weinig werk onder je niveau.
  • Gebrek aan verantwoordelijkheid of autonomie.
  • Weinig waardering of erkenning voor prestaties.
  • Geen mogelijkheden tot professionele groei of ontwikkeling.
  • Een werkcultuur waarin verveling niet bespreekbaar is.

 

De gevolgen van een bore-out

Een bore-out heeft niet alleen gevolgen voor degene die ermee kampt, maar ook voor jouw organisatie. We hebben de mogelijke gevolgen hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Lagere productiviteit: Wanneer een werknemer zich verveelt zal deze minder kwalitatief werk leveren en langer over een taak doen.
  • Verhoogd ziekteverzuim: Langdurige mentale uitputting kan leiden tot psychische klachten en zelfs verzuim.
  • Een verminderde werksfeer: Wanneer een werknemer ontevreden is, kan deze het moraal binnen jouw team verlagen.
  • Hogere uitstroom: Als een werknemer geen uitdaging meer ervaart in hun baan, gaat deze vaak op zoek naar een andere baan waar deze uitdaging wel te vinden is.

 

De herstelfase van een bore-out

Herstellen van een bore-out vereist zowel mentale als structurele aanpassingen. Doorgaans bestaat de herstelfase uit de volgende stappen: 

  1. Erkenning van het probleem: Zowel de werknemer als werkgever moeten erkennen dat er sprake is van een bore-out.
  2. Open communicatie: Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan over de oorzaken van een bore-out bij de werknemer en de mogelijke oplossingen.
  3. Werk herstructureren: Pas taken aan om de werknemer meer uitdaging en afwisseling te bieden in het dagelijkse werk.
  4. Zelfontwikkeling stimuleren: Moedig de werknemer met een bore-out aan om nieuwe vaardigheden te leren en zichzelf te ontwikkelen.
  5. Begeleiding en coaching: Loopbaanadvies kan helpen bij het vinden van passend werk bij een bore-out en het hervinden van de motivatie.

 

Hoe voorkom je een bore-out?

Een bore-out voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er een aantal preventieve maatregelen die je kan nemen, zoals:

  • Het voeren van regelmatige functioneringsgesprekken om erachter te komen of werknemers uitdaging ervaren in hun werk of het juist te eentonig vinden.
  • Het stimuleren van job crafting waarbij werknemers zelf invloed kunnen hebben op de inhoud van hun werk zodat het leuk en uitdagend blijft.
  • Variatie aanbieden in de taken van werknemers om verveling te voorkomen.
  • Het creëren van loopbaanontwikkeling en opleidingsmogelijkheden.
  • Het bevorderen van een open werkcultuur die het bespreken van verveling makkelijker maakt.

>> Lees ook: Wat is verzuimpreventie?

 

Bore-out voorkomen met het programma Duurzame Inzetbaarheid

Een bore-out is een serieus probleem dat net zo schadelijk kan zijn als een burn-out. Het is daarom belangrijk om de signalen bij werknemers en jezelf op tijd te herkennen en hierop in te spelen. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Hiermee kunnen de kans op een bore-out en de negatieve gevolgen ervan worden verminderd.

CareerAdvisor biedt ondersteuning bij loopbaancoaching en duurzame inzetbaarheid. Zo hebben wij een speciaal programma ontwikkeld, volledig afgestemd op jouw organisatie. Dit programma Duurzame Inzetbaarheid is speciaal ontwikkeld om werknemers te ondersteunen in hun persoonlijke groei, welzijn en loopbaanambities.

Ben je benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen helpen bij het creëren van een motiverende en uitdagende werkomgeving? Neem dan contact met ons op of plan een vrijblijvend gesprek.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan Een bore-out is een serieus probleem dat net zo schadelijk kan zijn als een burn-out. Het is daarom belangrijk om signalen op tijd te herkennen en hierop in te spelen. Bijvoorbeeld door te investeren in de duurzame inzetbaarheid van werknemers. CareerAdvisor biedt ondersteuning bij loopbaancoaching en duurzame inzetbaarheid. Benieuwd hoe? We vertellen je het graag in een vrijblijvend gesprek.