Hoe kun je duurzame inzetbaarheid meten binnen jouw bedrijf?

Wanneer er binnen jouw bedrijf veel inspanningen gedaan worden rondom duurzame inzetbaarheid, is het erg fijn als je ook kan achterhalen of deze inspanningen effect hebben. Dit kan door eens in de zoveel tijd de duurzame inzetbaarheid te meten. Op deze manier is er ook te zien of de duurzame inzetbaarheid over een bepaalde periode verhoogd is. In dit blog lees je hoe je dit kunt doen.

In dit blog:

 

Het belang van duurzame inzetbaarheid

Duurzaam inzetbare werknemers hebben meer kennis en kunde in huis en zullen minder verzuimen. Daarnaast zorgt aandacht van de werkgever voor de gezondheid, ontwikkeling en betrokkenheid van zijn of haar werknemers voor meer werkplezier en een hogere arbeidsproductiviteit. Duurzame inzetbaarheid is dus van groot belang voor bedrijven om te blijven groeien. 

 

Hoe kun je duurzame inzetbaarheid meten?

Wanneer jouw bedrijf bezig is (of nog gaat) met duurzame inzetbaarheid, is het fijn om ook te weten wat het effect ervan is. Duurzame inzetbaarheid meten is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan soms nog best lastig zijn omdat het niet geheel tastbaar of zichtbaar is. Om toch een idee te krijgen van de duurzame inzetbaarheid binnen een bedrijf, kan er gekeken worden naar onder andere het ziekteverzuim, het werkvermogen, de arbeidsparticipatie en het verloop binnen de organisatie. 

Daarnaast kan er een goed beeld van de huidige situatie geschetst worden door regelmatig gesprekken te voeren met werknemers en hen te vragen naar hun eerlijke mening en ervaringen. Dit kan via interviews of enquêtes. Belangrijk is dat er hierin vooral vragen over de motivatie, gezondheid, vitaliteit en arbeidsomstandigheden naar voren komen. 

Als laatste zijn er enkele modellen voor duurzame inzetbaarheid die gebruikt kunnen worden om de huidige situatie in kaart te brengen en bij het meetbaar maken van duurzame inzetbaarheid. Deze lichten wij later verder toe.

 

KPI's voor duurzame inzetbaarheid

Voor het meten van duurzame inzetbaarheid kunnen er ook KPI’s (Key Performance Indicators) opgesteld worden. Dit zijn vaak cijfers of percentages die een indicatie geven van hoe duurzame inzetbaarheid zich binnen een bedrijf ontwikkelt. Belangrijk hiervoor is dat er eerst meetbare doelen opgesteld worden. Vervolgens maak je per doel een of meerdere KPI’S. 

Enkele voorbeelden van KPI's die je kunt gebruiken zijn:

  • Het personeelsverloop.
  • De productiviteit van werknemers.
  • Het ziekteverzuim van werknemers.
  • De mobiliteit van werknemers.
  • Het werkgeluk en de werknemerstevredenheid.
  • De betrokkenheid van werknemers bij het bedrijf.
  • De hoeveelheid stress die werknemers ervaren.
  • De gemiddelde diensttijd.
  • Het aantal werk gerelateerde ongevallen (afhankelijk van de branche).
  • De vitaliteitsscore van werknemers.

 

Modellen die duurzame inzetbaarheid meetbaar maken

Door de jaren heen zijn er verschillende modellen ontwikkeld om duurzame inzetbaarheid binnen een organisatie in kaart te brengen en meetbaar te maken. Met deze modellen breng je eerst de huidige situatie in kaart. Door op een later moment het model opnieuw te gebruiken kan gekeken worden of er vooruitgang is geboekt op het gebied van duurzame inzetbaarheid. 

Er zijn twee modellen waarmee je duurzame inzetbaarheid kan meten. Het DIX model van onderzoeksorganisatie TNO en het DISC-model. Daarnaast is er nog de Work Ability Index (WAI) die het werkvermogen, en dus de mate waarin werknemers duurzaam inzetbaar zijn, in kaart kan brengen. We lichten ze alle drie hieronder verder toe.

 

Het DIX model

Om bedrijven en werknemers inzicht te kunnen geven in de huidige duurzame inzetbaarheid heeft onderzoeksorganisatie TNO de Duurzame InzetbaarheidsindeX (DIX) ontwikkeld. Dit model voor duurzame inzetbaarheid is wetenschappelijk gevalideerd en geeft inzicht in:

  • Kernonderdelen zoals gezondheid en energie, kennis en vaardigheden, motivatie en betrokkenheid en werk-privé balans van werknemers.
  • De huidige en het toekomstige functioneren van werknemers.
  • De belemmerende factoren die er momenteel zijn voor het huidige functioneren.
  • Persoonlijk leiderschap in het werken aan de eigen ontwikkeling.

Uit de meting van het DIX model komen uiteindelijk scores en advies die inzicht geven in de duurzame inzetbaarheid en hoe deze verbeterd kan worden. Zo wordt er met dit model voor duurzame inzetbaarheid bijvoorbeeld in kaart gebracht of bepaalde werknemers kennis en vaardigheden missen voor hun functie.

 

Het DISC-model duurzame inzetbaarheid

Docent en consultant Peter Dona heeft vanuit verschillende ervaringen een duurzame inzetbaarheidsscorecard (het DISC-model) ontwikkeld. Hiermee kan duurzame inzetbaarheid binnen een bedrijf meetbaar gemaakt worden. 

In het model komen zowel het perspectief van werknemers als werknemers aan de orde in vier dimensies: gezondheid en vitaliteit, flexibiliteit, mobiliteit en cultuur en leiderschap. In deze dimensies wordt gekeken naar risico’s en kansen binnen de organisatie.

Het DISC-model duurzame inzetbaarheid gaat uit van TOPFIT en JOBFIT. Hierbij ligt er bij TOPFIT een focus op het perspectief van de werknemer. Deze werkt hierbij actief aan hun gezondheid, vitaliteit en flexibiliteit door gemotiveerd te werken aan onder andere de eigen ontwikkeling.

JOBFIT legt de focus op het perspectief van de werkgever. Deze moet zorgen voor kansen en mogelijkheden, talenten herkennen en ontwikkelen en werknemers ondersteunen bij hun loopbaan.

Als laatste is het DISC-model duurzame inzetbaarheid niet alleen te gebruiken om duurzame inzetbaarheid meetbaar te maken. Het is ook te gebruiken als:  

  • Benchmark om het bedrijf te vergelijken met andere bedrijven.
  • Als interventiemodel om mogelijke interventies in kaart te brengen.
  • Als businesscase om inzicht te krijgen in de kosten van risico's en de mogelijke opbrengsten van interventies.

 

De Work Ability Index (WAI)

De Work Ability Index (WAI) is een wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst waarmee het werkvermogen in kaart gebracht kan worden. Dit werkvermogen beschrijft de mate waarin werknemers zowel mentaal als lichamelijk in staat zijn om hun werk te doen. Zo hebben werkgevers eerder in beeld welke werknemers een minder goed werkvermogen hebben en kan er preventief gestuurd worden op verzuim, werkplezier en productiviteit. 

De WAI kan daarnaast voorspellen welke (groepen) werknemers een grotere kans lopen om in de toekomst uit te vallen. Vervolgens kan hier een strategisch en preventief beleid voor worden ontwikkeld. Daarnaast geeft het meten van het werkvermogen van werknemers inzicht in de hoe effectief interventies zijn om werknemers duurzaam inzetbaar te houden.

Meer over de WAI en het meten van het werkvermogen van werknemers lees je op de website van Blik op Werk. Zij certificeren professionals om het werkvermogen binnen organisatie te meten en doen elk jaar een analyse van het landelijk werkvermogen.

 

Duurzame inzetbaarheid verhogen 

Door duurzame inzetbaarheid te meten wordt inzichtelijk wat de huidige situatie is en wat er gedaan moet worden om de duurzame inzetbaarheid te verhogen. Zo kan het zijn dat er meer geïnvesteerd moet worden in ontwikkeling en groei van werknemers, of misschien moet er wel meer aandacht komen voor de gezondheid op kantoor. 

Wanneer de duurzame inzetbaarheid meetbaar gemaakt is, kunnen er niet alleen vervolgstappen worden uitgewerkt maar kan er ook gekeken worden hoe effectief de inspanningen zijn en in hoeverre de duurzame inzetbaarheid vergroot is.

 

Het programma duurzame inzetbaarheid

Wil jij de duurzame inzetbaarheid binnen jouw bedrijf verhogen en kun je wel wat hulp gebruiken? Bij CareerAdvisor hebben wij het programma duurzame inzetbaarheid ontwikkeld. Dit jaarprogramma focust zich op het welzijn en de tevredenheid van werknemers. Samen zorgen we voor een fundament voor toekomstige groei en succes. Hierbij maken we gebruik van het DIX-model voor het meten van Duurzame Inzetbaarheid. Daarnaast beschikken wij over een Blik op Werk keurmerk.

Meer weten? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Plan een vrijblijvend gesprek Door duurzame inzetbaarheid te meten weet je of de inspanningen rondom duurzame inzetbaarheid binnen jouw bedrijf effectief zijn en kunnen er vervolgstappen bepaald worden. Wil je de duurzame inzetbaarheid binnen jouw bedrijf (verder) verhogen en kun je wel wat hulp gebruiken? Dan is ons programma Duurzame Inzetbaarheid iets voor jou!