10 Tips om duurzame inzetbaarheid te verhogen

Duurzame inzetbaarheid is het vermogen om niet alleen nu, maar ook in de toekomst, gezond, gemotiveerd en productief te kunnen blijven werken. Dit is niet alleen belangrijk voor werknemers, maar net zo belangrijk voor werkgevers. De groei van een organisatie hangt immers af van de gezondheid en de vaardigheden van werknemers. In dit blog delen we 10 tips om duurzame inzetbaarheid te verhogen binnen jouw organisatie.

In dit blog:

 

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid richt zich op het inzetbaar houden van werknemers op de lange termijn. Hierbij gaat het om meer dan alleen hun mogelijkheid om het werk te verrichten. Het gaat namelijk ook om vitaliteit, werkgeluk, betrokkenheid, groei en waardering. Een werkgever investeert met duurzame inzetbaarheid dus in de toekomst van de werknemers zodat ze met zoveel mogelijk energie, motivatie, bekwaamheid en fitheid kunnen blijven werken tot hun pensioen. Niet alleen is het belangrijk om te investeren in duurzame inzetbaarheid, het is net zo belangrijk om te investeren in het verhogen van duurzame inzetbaarheid.

 

10 Tips voor het verbeteren van duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid verhogen doe je niet van de ene op de andere dag. Daarom is het belangrijk om een duurzaam inzetbaarheidsbudget beschikbaar te stellen en doelgericht te werken. Om je een handje te helpen hebben wij 10 tips om duurzame inzetbaarheid te verhogen voor je op een rijtje gezet. 

 

1. Een goede werkomgeving creëren

Om duurzame inzetbaarheid te verbeteren is het voor werkgevers belangrijk om een goede werkomgeving te creëren waarin waardering, open communicatie en samenwerking centraal staan. Hierbij moeten werknemers zich aangemoedigd voelen om actief deel te nemen aan besluitvormingsprocessen en hun ideeën en feedback te delen.

 

2. Flexibele werkregeling

Flexibiliteit in het werk is een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid. Door het aanbieden van hybride werk en flexibele werktijden kunnen werknemers aan de slag waar en wanneer zij willen. Hierdoor kunnen privé- en werkverplichtingen beter worden gecombineerd. Dit vermindert stress en het risico op een burn-out.

 

3. Investeren in ontwikkeling en groei

De steeds veranderende wereld om ons heen vraagt om steeds meer kennis en vaardigheden. Dit is waarom een Leven Lang Ontwikkelen steeds belangrijker wordt. Om kennis, groei en ontwikkeling te stimuleren bij werknemers kunnen werkgevers opleidingsprogramma’s, cursussen en coaching aanbieden. De waarde van werknemers voor de organisatie zal hierdoor verhogen. Maar dat niet alleen, werknemers werken ook aan hun eigen professionele groeimogelijkheden.

Om duurzame inzetbaarheid te verhogen kan er daarnaast geïnvesteerd worden in  ontwikkeling en groei door werknemers onderling van elkaar te laten leren. Dit kan door interne kennissessies waarin iedereen zijn eigen kennis kan delen. Dit werkt tevens goed voor de samenwerking tussen collega’s.

 

4. Doorgroeimogelijkheden creëren

Om werknemers te motiveren om zich verder te ontwikkelen is het verstandig om loopbaanperspectieven en groeikansen binnen de organisatie te creëren. Dit kan door samen met werknemers ontwikkelingsplannen op te stellen waarin ambities en doelen besproken worden. 

 

5. Leiderschapsontwikkeling

Om duurzame inzetbaarheid te verhogen kan er ook gedacht worden aan leiderschapsontwikkeling. Dit houdt niet leiderschap op het werk in, maar juist het ontwikkelen van levensvaardigheden zoals timemanagement en communicatievaardigheden. Deze vaardigheden helpen werknemers om zowel in hun werk als privéleven beter te presteren.

 

6. Erkenning en beloning

Onderdeel van duurzame inzetbaarheid verbeteren is het verhogen van de betrokkenheid en de motivatie van werknemers. Dit is ook van belang om werknemers te behouden. Zorg daarom voor een systeem van erkenning en beloning. Waardeer en beloon hierbij de prestaties en mijlpalen van werknemers.

 

7. Gezondheid en welzijn stimuleren

Om de duurzame inzetbaarheid te verhogen is het verstandig om gezondheid en welzijn te stimuleren. Gezonde werknemers zijn immers productiever. Dit kan door het aanbieden van gezonde voeding op kantoor, het beschikbaar stellen van een fitnessabonnement of door ergonomische werkplekken te creëren.

 

8. Financiële zekerheid

Wanneer je duurzame inzetbaarheid wil vergroten mag de financiële zekerheid van werknemers niet vergeten worden. Met name pensioen speelt hierbij een belangrijke rol. Een werknemer die financiële zekerheid ervaart is in staat om te sparen en te investeren in hun pensioen waardoor deze zekerheid er ook na het werkzame leven is. 

 

9. Diversiteit en inclusie

Het is belangrijk dat iedereen op de werkvloer zichzelf kan zijn en zich gewaardeerd voelt voor hun bijdragen. Om de verschillende perspectieven en ideeën te stimuleren is het van belang dat een werkplek divers en inclusief is.

 

10. Laat een PMO uitvoeren

Bij een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) wordt onderzocht wat de gezondheid van een organisatie op dat moment is. Met de uitkomsten krijgen werknemers inzicht in wat risico’s zijn voor hun gezondheid en wat zij moeten doen om de gezondheid te beschermen of verbeteren. Het PMO dient dus als een preventief middel voor risico’s op het gebied van levensstijl en conditie.

> Lees ook: Hoe kun je duurzame inzetbaarheid meten binnen jouw bedrijf?

 

Bewustzijn rondom duurzame inzetbaarheid creëren

Duurzame inzetbaarheid verbeteren is een proces waar zowel werknemer als werkgever hun steentje aan bij moeten dragen. De werkgever moet ruimte creëren en de werknemer moet vervolgens actief met duurzame inzetbaarheid bezig zijn door bijvoorbeeld het volgen van trainingen.

Om bewustzijn rondom het verhogen van duurzame inzetbaarheid te creëren is het belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken. Dit kan in nieuwsbrieven, bijeenkomsten of als onderdeel van het functioneringsgesprek. Hier kan aan werknemers gevraagd worden hoe zij zich voelen, welke kennis ze missen en hoe het werk leuker gemaakt kan worden.  

 

Duurzame inzetbaarheid verhogen met behulp van CareerAdvisor

Met het vergroten van duurzame inzetbaarheid zorg je voor een hogere arbeidsproductiviteit, meer werkgeluk en meer betrokkenheid bij de organisatie. Daarnaast zorg je ervoor dat werknemers langer kunnen werken en zich kunnen blijven ontwikkelen.

Om je te helpen met het verhogen van duurzame inzetbaarheid hebben we bij CareerAdvisor het programma duurzame inzetbaarheid ontwikkeld. Dit is een programma van een jaar met een focus op het welzijn en de tevredenheid van werknemers. We stemmen het programma geheel af op jouw organisatie. Samen zorgen we voor een fundament voor toekomstige groei en succes.

Meer weten over het programma en hoe duurzame inzetbaarheid verhoogt kan worden binnen jouw organisatie? We bespreken graag met jou de mogelijkheden. Neem vandaag nog contact met ons op!

Plan een vrijblijvend gesprek Door duurzame inzetbaarheid te verhogen wordt er gezorgd voor meer arbeidsproductiviteit, werkgeluk en betrokkenheid bij de organisatie. Om je te helpen hebben wij het programma duurzame inzetbaarheid ontwikkeld. Deze stemmen wij geheel af op jouw organisatie. Meer weten? Plan vandaag nog een vrijblijvend gesprek!