De volgende onderwerpen komen in dit blog aan bod:
- Wat houdt ontslag door een reorganisatie in?
- Mag ontslag tijdens een reorganisatie?
- De regels van ontslag door reorganisatie
- Een ziek werknemer ontslaan
- Ontslag met wederzijds goedvinden
Wat houdt ontslag door een reorganisatie in?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een reorganisatie binnen jouw bedrijf nodig is. Bijvoorbeeld vanwege financiële problemen of technologische ontwikkelingen waardoor er anders gewerkt moet worden. Een bedrijf zal vaak eerst kijken of werktijdverkortingen, functiewijzigingen of het afstoten van producten mogelijk is. Wanneer dit niet mogelijk is kunnen er functies worden samengevoegd of functies zelfs helemaal vervallen. In dat geval kan ontslag vanwege een reorganisatie aan de orde zijn.
Mag ontslag vanwege een reorganisatie?
Ja, als werkgever mag jij werknemers ontslaan bij een reorganisatie. Je moet hierbij wel aan strikte voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Hebben sommige werknemers tijdens de herstructurering een vast contract? Dan mag jij deze niet als eerste ontslaan. De eerste stap is het ontslag van degenen met tijdelijke contracten en uitzendkrachten. Dit zijn werknemers met een nul-urencontract, die als ZZP’er werkzaam zijn en werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebben. Zij hebben bij een reorganisatie wel recht op een transitievergoeding bij ontslag.
- Na het ontslag van de tijdelijke werknemers en uitzendkrachten mogen werknemers met een vast contract bij de reorganisatie ontslagen worden. Als werkgever moet je dan wel een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Dit komt omdat werknemers met een vast contract recht hebben op ontslagbescherming.
De regels van ontslag na reorganisatie
Wanneer je voldoet aan de voorwaarden voor ontslag na een reorganisatie, is het belangrijk om je aan de volgende regels te houden:
- Je mag niet zomaar werknemers met een vast contract ontslaan bij een reorganisatie. Je moet hier een goede reden voor hebben en ook bewijs voor aanleveren aan het UWV.
- Als werkgever moet je de juiste volgorde van ontslag aanhouden, ook wel het afspiegelingsbeginsel genoemd. Hierbij wordt er gekeken naar de lengte van het dienstverband.
- Voordat je werknemers met een vast contract bij een reorganisatie mag ontslaan, moet je hebben gekeken of je ze kan herplaatsen bij een andere afdeling.
- Worden er meer dan 20 werknemers ontslagen? Dan is er sprake van collectief ontslag. In dat geval is het verplicht om het ontslag te regelen met de vakbonden.
- Binnen vier weken moet de arbeidsovereenkomst van ontslagen werknemers opgezegd worden. Na deze periode is de toestemming voor ontslag vanuit het UWV niet meer geldig.
- Er mag niemand anders worden aangenomen voor de functies van de werknemers die ontslagen worden door een herstructurering. Doe je dit wel? Dan mogen werknemers het ontslag ongedaan maken.
- Als laatste is het belangrijk om je aan de regels uit de CAO te houden.
Wanneer jij voldoet aan deze regels en voorwaarden mag je werknemers ontslaan vanwege een reorganisatie. Vergeet hierbij niet om de reorganisatie en het ontslag goed te communiceren.
Een zieke werknemer ontslaan
Stel dat jouw bedrijf moet herstructureren, maar er zit op dat moment een werknemer thuis vanwege een ziekte, mag je deze werknemer dan ontslaan tijdens een reorganisatie? Over het algemeen is het antwoord nee. Er geldt namelijk een ontslagverbod voor zieke werknemers. Er zijn echter wel uitzonderingen:
- Heeft de zieke werknemer een tijdelijk contract? Dan kun je ervoor kiezen deze niet te verlengen. De ziekte mag hier echter niet de reden voor zijn.
- Wanneer jouw werknemer langer dan twee jaar ziek is, mag deze wel ontslagen worden door een reorganisatie.
- Gaat het bedrijf helaas failliet? Ook dan mag een zieke werknemer ontslagen worden.
Ontslag met wederzijds goedvinden
Bij ontslag door reorganisatie met een vast contract moeten ontslagprocedures worden doorlopen. De route die hierbij het meest wordt gekozen is ontslag met wederzijds goedvinden. Hierbij ga je met de werknemer in gesprek om te onderhandelen over het ontslag en de voorwaarden ervan. Je biedt hierbij een vaststellingsovereenkomst aan. Hierin staan de reden van het ontslag, de hoogte van de transitievergoeding en andere gemaakte afspraken. Het doel ervan is conflicten en stress te vermijden.
Rechten van een werknemer bij ontslag door reorganisatie
Het is goed om op de hoogte te zijn van de rechten van jouw werknemers bij ontslag door een reorganisatie. Je wilt immers, ondanks de nare situatie, goed voor ze zorgen vanuit goed werkgeverschap. Ontslagen werknemers hebben onder andere recht op een transitievergoeding, WW-uitkering en begeleiding naar ander werk.
Dit laatste kun je aanbieden in de vorm van een outplacementtraject. Hierbij worden ontslagen werknemers begeleid met het vinden van een nieuwe baan bij een andere werkgever. Een outplacementtraject kun je aanbieden met behulp van een outplacementbureau zoals CareerAdvisor. Wij helpen het ontslagproces in de juiste banen te leiden voor beide partijen. Hierbij is groepsoutplacement ook een mogelijkheid. Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Neemvrijblijvend contact met ons op of download onze gratis brochure!